[FOTO] Sâmbătă seara a bătut ultimul gong al Festivalului de Teatru „Oravița 202”

În oraşul de pa Valea Caraşului, Teatrul Vechi Mihai Eminescu a adăpostit şapte zile şi şapte seri spectacole de teatru ce-au adunat oamenii sub cupola emoţiei. Astfel, Oraviţa a devenit Capitala Culturii Banatului de Munte, dezvăluindu-şi cu generozitate fascinanta istorie, turiştilor şi artiştilor, locuri precum Biserica romano-catolică şi Grădina de Tir şi alte venerabile puncte în aşezarea de sorginte austriacă , cunoscută şi pentru cea mai veche fabrică de bere şi prima asociaţiune sportivă, prima farmacie din ţară sau  prima cale ferată din spaţiul românesc ce îşi întinde şinele pe acest capăt de ţară şi cea mai veche gară funcţională din îndepărtatul an 1854.

Oravita a devenit, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, epicentrul unei regiuni, Banatul Montan, din care Viena exploata lemn, aur si carbune, toate de o calitate rar întâlnită în intregul imperiu. Existau atunci o turnătorie, o rafinărie de petrol şi o fabrică de ciment.

Nemetoravica, cum i se mai spunea Oraviţei, este şi prin acest festival un punct de reper al culturii române vibrând prin rădăcinile istorice o eternă boemă care, înobilează ţinuturile Banatului Montan.

Cu siguranţă, regizorul Ştefan Iodănescu care „recidivează” cu acest maraton cultural, alături de Primăria orașului Oravița, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Asociația Ataraxia, în parteneriat cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara și Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, au adus un sincer Laudatio oraşului în Anul Centenarului Bănăţean, prin organizarea acestui Showcase Centenar, un eveniment menit să aducă în fața publicului larg cele mai bune producții de teatru realizate în 2018, dedicate celebrării Centenarului.

Mateea Marin, care face parte din echipa de organizare, ne-a declarat:

„Şi în această ediţie ne-am gândit că este bine să ne aducem aminte de cei o sută  de ani de România, dar şi cei o sută de ani ai Banatului şi mai este foarte interesant că avem un grup de voluntari de la prima ediţie, de trei ani şi lor li se mai adaugă tineri în fiecare an, ceea ce ne bucură foarte mult pentru că începe să vină publicul tânăr.Bineînţeles că această ştafetă culturală Socolari-Oraviţa îşi doreşte să se integreze în manifestările anului 2021 când Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană. Cel căre dă viaţă şi ţine în viaţă aceste evenimente este Ştefan Iordănescu, iar pentru mine este mai mult decât un mentor, un om şcoală care m-a învăţat ce ştiu să fac acum.El este comoara noastră.

mulţumim şi dumneavoastră pentru sprijin, pentru că ce am face dacă nu am avea publicul şi ascultătorii lângă noi…Mulţumim mult de tot”.

Seniorii Oraviţei au apreciat acest festival care pune cultura pe primul loc, mărturisind că şi-ar fi dorit să vada sala bătrânului teatru plină la fiecare spectacol.

Cultura unește, iar Oravița a fost  punctul fierbinte teatral al acestei veri de Centenar Bănăţean, grație unor oameni ce-și asumă cu har și devotament cetățenia culturală din ADN-ul românesc .

Festivalul de teatru „Oravița 202” a fost Festivalul Unirii în Anul Centenarului Bănățean, dând din data de trei august ştafeta tradiţionalei manifestări Zilele Muzicii la Oraviţa!

Radio România Reșița este partener media al acestor manifestări!

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles