[FOTO] Salzburgul României, Oraviţa, îşi deschide porţile cu o gală a pianiştilor internaţionali

Veste bună pentru melomani. Timp de aproape două săptămâni, în Banatul de Munte, are loc o nouă ediţie a Festivalului Internaţional “Zilele Muzicii la Oraviţa”.

Festivalul „Zilele Muzicii la Oraviţa” a crescut în fiecare an, aducând în oraşul cu tradiție culturală seculară artişti din țară și străinătate, de prim rang şi un public tot mai numeros, venit nu doar din Caraş, ci şi din Timişoara și de peste hotare. Precum afirma Simina Ivan (soprană la Opera de Stat din Viena) la ediţia din 2010 a festivalului, acesta încearcă,  încet, încet, să transforme Oraviţa în „Salzburgul României”.

Teatrul Vechi din Oraviţa a avut o tradiţie şi o activitate culturală care trebuie recuperată. Ideea relansării lui în circuitul valorilor europene a fost în ultimii ani  o preocupare a noastră, fiind conştienţi că integrarea culturală în Comunitatea Europeană este de o importanţă  capitală. Festivalul Internaţional „Zilele Muzicii la Oraviţa” îşi doreşte să se impună în continuare ca eveniment cultural valoros, atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

Atragerea şi promovarea tinerilor valoroşi în cercetarea şi creaţia artistică de înalt nivel este un deziderat important, pe care îl putem atinge organizând cursuri de măiestrie, predate de către artişti internaționali, care participă în festival și în ipostaza de pianiști concertiști.

Ediția a XII-a, august 2019, va fi o ediție dedicată pianului, se va derula o gală a pianiștilor pe parcursul perioadei 3-15 august, perioadă care va include și masterclassul de pian și masterclassul de duo pianistic (8-12 august) – finalizat cu un recital al participanților în data de 12 august, pe scena Teatrului Vechi Mihai Eminescu din Oravița.

Festivalul se va deschide cu pianiști consacrați, care sunt în același timp profesori în universități de renume. Valerio Premuroso este Profesor la Conservatorul G. Verdi din Milano, Italia. Csiky Boldizsar este solist concertist și  Prof. univ. dr. la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca.

Masterclass-ul de pian, dedicat elevilor și studenților din România și străinătate, va fi susținut de pianiști ai tinerei generații: Francois-Xavier Poizat (Elveția) și Dinu Mihăilescu (profesor la Conservatoire Populaire de Musique, Danse et Theatre din Geneva, Elveția).

Masterclassul de duo pianistic va fi susținut e Prof. univ. dr. habil. Manuela Iana Mihăilescu (Universitatea de Vest din Timișoara) și Dragoș Mihăilescu, solist al Filarmonicii Banatul din Timișoara. Duo Mihăilescu, alcătuit din Manuela Iana Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu este formație de cameră oficială a Filarmonicii Banatul din Timișoara.

A doua săptămână a festivalului va prezenta pe scena Teatrului Vechi Mihai Eminescu tineri pianiști, câștigători ai unor concursuri naționale și internaționale, care au deja o bogată activitate concertistică: Eloisa Cascio (Italia), Francois-Xavier Poizat (Elveția), Dinu Mihăilescu și Ioan Mihăilescu.

A devenit deja o tradiție concertul final din 15 august, din Biserica Romano-Catolică din Oravița, concert dedicat Ave Maria. În 15 august 2019 soprana Simina Ivan (Opera de Stat din Viena)va evolua alături de corul Cantus Redivivus, condus de dirijorul Emanuel Pecingină (Maestru corepetitor la Corul Național MadrigalMarin Constantin din București) într-un program de muzică sacră.

Festivalul International Zilele Muzicii la Oravița – Programul evenimentului: GALA PIANIȘTILOR

Sâmbătă 3 august 2019, ora 19 – Teatrul Vechi Mihai Eminescu – Recital de pian Csiky Boldizsar (România)

Duminică 4 august 2019, ora 19 – Teatrul Vechi Mihai Eminescu – Recital de pian Valerio Premuroso (Italia)

8 august – 12 august Teatrul Vechi Mihai Eminescu, Casa de Cultură Motoia Craiul, Școala de Muzică din Oravița:- Masterclass de pian susținut de Dinu Mihăilescu și Francois–Xavier Poizat (Elveția) și Masterclass de duo pianistic susținut de Manuela Iana Mihăilescu  și Dragoș Mihăilescu

Vineri 9 august 2019, ora 19 – Teatrul Vechi Mihai Eminescu – Recital de pian Eloisa Cascio (Italia)

Sâmbătă 10 august 2019, ora 19 – Teatrul Vechi Mihai Eminescu – Recital de pian Francois – Xavier Poizat (Elveția)

Luni 12 august 2019, ora 19 – Teatrul Vechi Mihai Eminescu – Recitalul participanților la Masterclass-ul de pian și duo pianistic

Marți 13 august 2019, ora 19 – Teatrul Vechi Mihai EminescuDansând… la 1 și 2 piane, Recital la 4, 6 și 8 mâini cu Dragoș Mihăilescu, Manuela Iana Mihăilescu, Dinu Mihăilescu și Ioan Mihăilescu.

Joi 15 august  2019, ora 19 – Biserica Romano-Catolică – Concert Ave Maria susținut de Simina Ivan (soprană la Opera de Stat din Viena) și Corul Cantus Redivivus, dirijor Emanuel Pecingină.

Intrarea la concerte este liberă.

Sursa foto: kratima.ro

De același autor

Related Articles