Grecia: 6 morţi, printre care 2 români, în urma unei furtuni care a lovit peninsula grecească Halkidiki

8150

Doi cetăţeni români, o femeie şi un băiat de 8 ani, şi-au pierdut viaţa după ce acoperişul unui restaurant din Nea Plagia (regiunea Halkidiki ) s-a prăbuşit ca urmare a fenomenelor meteo extreme (vânt foarte puternic, ploaie şi grindină) care au afectat miercuri seara nordul Greciei, informează Reuters, citată de Agerpres.

Doi cetăţeni cehi în vârstă au fost ucişi după ce o rafală de vânt a măturat rulota în care se aflau, în peninsula Halkidiki din nordul Greciei, care se bucură de popularitate în rândul turiştilor, conform informaţiilor furnizate de poliţie. Alte două persoane, de naţionalitate rusă, un bărbat şi un băiaţ şi-au pierdut viaţa după ce un copac s-a prăbuşit lângă un hotel din oraşul Potidea, aflat pe litoralul grecesc, potrivit autorităţilor. Conform estimărilor unui centru medical, între 60 şi 70 de persoane au primit îngrijiri pentru rănile suferite, majoritatea fracturi.

Este pentru prima oară în cariera mea de 25 de ani când am trecut prin aşa ceva’, a declarat directorul centrului medical, Athansios Kaltsaş pentru OPEN TV. ‘A fost dintr-odată, atât de brusc’. Meteorologul Klearxos Marousakis a descris condiţiile meteo ca ‘extrem de neobişnuite’ pentru această perioadă a anului.

Consulatul General al României la Salonic are în atenţie incidentul petrecut în data de 11 iulie, în Halkidiki, Republica Elenă, în urma căruia doi cetăţeni români şi-au pierdut viaţa şi altul a fost rănit.

Reprezentanţii oficiului consular au întreprins deja demersuri pe lângă autorităţile locale pentru informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii incidentului, identitatea persoanelor decedate şi identitatea şi starea de sănătate a persoanei rănite.

În urma demersurilor, autorităţile locale au precizat că doi cetăţeni români au decedaţ iar un altul a fost răniţ fiind transportat la o unitate medicală din zonă pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate. La acest momenţ din cauza condiţiilor meteo şi a unor defecţiuni la reţeaua de alimentare cu energie electrică în zonă, comunicarea cu autorităţile locale se desfăşoară cu dificultate.

O echipă consulară mobilă s-a deplasat în zonă pentru a obţine mai multe informaţii cu privire la acest incident şi pentru a acorda asistenţă consulară. Consulatul General al României la Salonic monitorizează cu prioritate situaţia şi sunt în legătură cu autorităţile locale, cu cetăţeanul român care este internaţ fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, inclusiv prin eliberarea documentelor necesare pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite şi eliberarea certificatelor de deces pentru cei doi cetăţeni români.

Cod roşu de vreme rea pentru zona Salonic

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul de Meteorologie a emis cod roşu de vreme nefavorabilă pentru zona Salonic, începând cu noaptea de 10 iulie 2019 până pe data de 12 iulie 2019, respectiv furtuni puternice şi ploi torenţiale.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 ?i +302106744544, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă +306978996222 şi cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076.