Sfântul Atanasie al Athonului, prăznuit la Biserica istorică din Domaşnea

Parohia Domașnea din Protopopiatul Băile Herculane, singura biserică din Eparhia Caransebeșului cu hramul „Sf. Atanasie al Athonului”, și-a sărbătorit astăzi hramul. Cu acest prilej, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi:

PS Lucian Mic – Episcopul Caransebeşului

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului.

La bucuria duhovnicească a parohiei au luat parte un număr însemnat de credincioși, dintre care mulți copii și tineri în costume populare.

Biserica din Parohia Domașnea s-a zidit între anii 1807-1817. O clădire foarte solidă, la zidirea căreia comandamentul militar grăniceresc a adus chiar un arhitect de la Viena. Nu mai puțin însă au contribuit credincioșii, dintre care unii și-au vândut pământurile, numai ca Biserica să poată fi terminată. Lăcaşul de cult a fost zugrăvit în anul 1823 de Dimitrie Popovici, iar pictura a fost făcută de pictorul Dimitrie Turcu din Oravița în anul 1834. Biserica a fost sfințită de către Episcopul Vârșețului Maxim Minulovici la 5 iulie 1833 stabilindu-se cu această ocazie și hramul bisericii, Sfântul Atanasie al Atonului. În anul 1932, profesorul Nicolae Iorga a declarat biserica monument istoric național.

În anul 2010, în urma efectuării unor lucrări de înfrumusețare la exterior, biserica a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian. (diac. Pavel Canea)

Cele mai citite

Related Articles