[FOTO] Peste ediția a 49-a a Festivalului internațional de folclor HERCULES va cădea astăzi cortina!

În Parcul Central al stațiunii Băile Herculane au continuat aseară spectacolele din cadrul Festivalului internațional de folclor HERCULES, manifestare care a ajuns în acest an la cea de-a 49-a sa ediție! După câteva zile de foc pe Valea Cernei, la ora începerii spectacolului vremea era foarte frumoasă și plăcută pentru ca numeroși spectatori să vină pentru a admira și aprecia ărogramul ansamblurilor invitate, din țară și străinătate!

Seara a fost deschisă de Ansamblul BARBU LĂUTARU din orașul Bălți – Republica Moldova, care a prezentat o suită de melodii orchestrale moldovenești, dar pe scenă au urcat și soliștii vocali ai ansamblului. S-au prezentat apoi în fața publicului dansatorii Ansamblului ENZIAN al Forumului Democrat German din Reșița, un ansamblu reprezentativ pentru comunitatea germană din Banatul de Munte. În cadrul festivalului, dansatorii reșițeni au prezentat publicului o suită de dansuri specifice zonei Alpilor, de unde au venit etnicii germani în secolul XIX pe aceste meleaguri! Dealtfel, în acest an se împlinesc 300 de ani de la așezarea primilor germani în zona Orșova-Băile Herculane, eveniment care va fi sărbătorit în toamna acestui an în cele două orașe, ne spunea Erwin Josef Ţigla – președintele FDGR Reșița.

Spectacolul a continuat cu Ansamblul BANATSKO NOVO SELO din Serbia, care a adus pe scena festivalului dansuri de la Bor și de la Crna Trava, precum și o suită de orchestră din estul Serbiei. Nu a lipsit nici la această ediție a festivelului HERCULES Ansamblul HORA CARAȘULUI al Casei de Cultură GEORGE MOTOIA CRAIU din Oravița, cu două suite de dansuri : Țandăra și de pe Valea Oraviței. De asemenea, seara a fost competată de ansamblurile KUD AMATER din Topolnița – Serbia, ÎNFRĂȚIREA din Moldova Nouă și MĂRGANA din comuna Marga.

În această seară, de la ora 19.30, în Parcul Central va avea loc spectacolul de gală al festivalului, în care vor evolua ansamblurile KRIDA BUDAYA UNIVERSITAS din Indonezia, GHIOCELUL din Giroc, DATINA CĂRĂȘANĂ din Reșița, KUD SOKO din Socol și JUNII GUGULANI din Caransebeș.

Concluzia la finalul acestei ediții a festivalului ne este prezentată de organizatorul manifestprilor, prof. Ioan Benga – directorul Centrului județean Caraș-Severin pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles