Poveştile apei continuă cu Uzina de Apă Industrială

44

După turele de vizitare ale primei uzine de apă din Timişoară, de la începutul acestei luni, programul Descoperiţi poveştile apei continuă. Sâmbătă, 6 iulie, este rândul Uzinei de Apă Industrială din cartierul Crişan să-şi deschidă porţile.

Uzina a fost construită la începutul secolului trecut (1916), ca o soluţie ingenioasă găsită de compania de apă din acea vreme, ACOT pentru a deservi industria locală, în plină dezvoltare.

Turele de vizitare durează circa 45 de minute, intrările se fac la orele 10:30, 11:30 şi 12:30. Accesul publicului este gratuit este permisă fotografierea, iar vizitatorii vor fi însoţiţi de ghizi. Participarea se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon 0256 201 370 (de luni până vineri, între orele 8 şi 15), sau pe adresa de e-mail aquapic@aquademica.ro.

Uzina de apă industrială a fost acceptată oficial în reţeaua Global Network of Water Museums (Reţeaua Internaţională a Muzeelor Apei) ce reuneşte organizaţii din toată lumea, prin preocuparea lor comună de a evidenţia importanţa istorică şi culturală a apei pentru omenire, precum şi de a conştientiză publicul larg asupra preţuirii acestei resurse, esenţiale vieţii. Organizaţia, înfiinţată în anul 2017, a fost recunoscută în anul următor de către Consiliul Interguvernamental UNESCO-IHP (Programul Hidrologic Internaţional) ca o “iniţiativă UNESCO”. Aproximativ 50 de muzee şi instituţii din 24 de ţări, printre care şi societatea Aquatim, sunt afiliate acestei reţele profesionale.

Programul Descoperiţi poveştile apei este o iniţiativă comună a fundaţiei Aquademica şi asociaţiei Urban Survey, susţinută de Aquatim, cele trei organizaţii continuând astfel, firesc, colaborarea care a dus la amenajarea centrului educaţional Aquapic la fosta uzină de apă industrială. Compania Aquatim este preocupată de păstrarea obiectivelor de patrimoniu industrial şi includerea acestora în spaţiul comunităţii.

FOTO: ing. Ilie Vlaicu