In The Army Now

230

A 16-a ediţie a Cursului de corespondenţi de război a început în acest sfârşit de săptămână la Centrul Naţional de Instruire Întrunită al MApN de la Cincu. Jurnaliştii elevi, care au îmbrăcat pentru o săptămînă haina militară se vor instrui, însă, şi în Cheile Râşnoavei, Câmpia Turzii şi Făgăraş, sub comanda col. Renato Nadolu.

La deschiderea oficială a perioadei de instruire, care a avut loc luni, 1 iulie, a participat colonelul Cătălin Ticulescu, comandantul CNIÎ, care le-a urat cursanţilor bun venit şi i-a asigurat pe aceştia de sprijinul Centrului pentru buna desfăşurare a activităţilor de instruire din cadrul cursului.

Cei 20 de jurnalişti care participă la curs vor dobândi, în cadrul celor două module, teoretic şi practic, cunoştinţe pe teme privind procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, reguli de siguranţă şi protecţie în zonele de conflicţ aspecte privind securitatea operaţională, caracterizarea teatrelor de operaţii din punct de vedere al riscurilor, proceduri de acordare a primului ajutor. De asemenea, cursanţilor le vor fi prezentate tehnica de luptă şi echipamentul din dotarea unor structuri militare din Armata României sau care au participat la misiuni în teatrele de operaţii, tehnici de supravieţuire, trageri demonstrative cu armamentul de infanterie, mijloacele de protecţie CBRN, precum şi modul de executare a unei misiuni într-o zonă de operaţii.

Scopul principal al cursului este acela de a pregăti jurnaliştii pentru activitatea din zonele de criză şi război, inclusiv pentru mediatizarea problemelor din domeniul apărării naţionale. Accentul este pus pe cunoaşterea şi înţelegerea riscurilor multiple la care se expun jurnaliştii care relatează din zone de operaţii şi pe formarea deprinderilor practice de acţiune în situaţii periculoase. Alături de cei 19 jurnalişti selectaţi vor fi militarii Batalionului 52 Operaţii Speciale ”Băneasa- Otopeni”, Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” şi Batalionului 811 Infanterie “Dej”. Şi nu trebuie uitaţi camarazii noştri de la Bazele 71 ţi 90 Aeriene!

Cursul a pregătit, din anul 2004 şi până în prezent, 298 de jurnalişti.

Radio România Reşiţa este reprezentat de colegul nostru Tiberius Adam, realizatorul emisiunii Pulsul Zilei, căruia îi dorim ARMATĂ UŞOARĂ!


sursa foto MAPN