Preşedintele american Donald Trump în vizită de stat în Marea Britanie

43

Preşedintele american Donald Trump efectuează o vizită de stat în Marea Britanie de astăzi şi până miercuri, transmite Radio România Actualităţi.

El va participa la un banchet organizat în onoarea sa la Palatul Buckingham, se va întâlni cu premierul Theresa May şi va fi prezent la ceremoniile care vor fi organizate cu ocazia comemorării a 75 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vizita lui Donald Trump a generat foarte multe reacții critice la Londra. În mod tradițional, șeful de stat aflat într-o astfel de vizită este invitat să susțină un discurs în parlament, însă opoziția multor deputați față de președintele american a făcut ca acest moment să fie scos de pe agendă. În plus, sunt așteptate demonstrații de amploare în capitala britanică.

Astăzi, Donald Trump urmează să participe la un banchet organizat la Palatul Buckingham, unde mii de persoane au anunțat că vor protesta față de prezența președintelui american în Marea Britanie, pe care îl acuză că promovează o politică a urii. Mâine este programată o întâlnire în Downing Street cu premierul Theresa May, iar de această dată este de așteptat să aibă loc un protest la care să participe câteva sute de mii de persoane.

Deși vizita este în mare parte una protocolară, Donald Trump a provocat și mai multe animozitate prin declarațiile pe care le-a făcut despre politica britanică.

Într-un interviu pentru “Sunday Times”, președintele a criticat guvernul Theresei May pentru modul în care a condus negocierile privind Brexitul, spunând că Uniunea Europeană are acum toate atuurile şi a sugerat ca Marea Britanie să iasă fără un acord dacă nu poate obține termeni favorabili de la Bruxelles.

sursa RRA

foto Foto: WhiteHouse.org/ Arhivă RRA