Cele mai iubite animale de companie din România

328

Jumătate (50%) dintre românii din mediul urban deţin animale de companie, potrivit unui studiu efectuat pe baza a 15.740 de respondenţi din site-ul toateanimalele.ro.

De asemenea, tot potrivit studiului, aproximativ 33% dintre românii care deţin animale de companie au doar câini, în timp ce aproximativ 27% au doar pisici.
Topul celor mai populare animale de companie in rândul românilor este completat de păsări – respectiv peruşi, papagali – aproximativ 22% dintre români îi preferă, peşti (9%) şi iepuri (5%).

Specialiştii menţionează că ierarhia celor mai iubite animale de companie nu e surprinzătoare, deoarece ea reflectă ierarhia nevoilor umane – aşa cum a descris-o Abraham Maslow. Ca să fim clari: Piramida lui Maslow reprezintă un concept pe care psihologul american îl lansează în lucrarea “A theory of Human Motivation” (Abraham Maslow, Motivatie si personalitate), încercând să descifreze motivaţiile ce stau la originea acţiunilor umane. El ajunge la concluzia că interesul propriu este forţa motrice şi, mai mulţ că acest interes poate fi ierarhizat.

Daca tot vorbim despre ierarhizare, de ce preferă românii în proporţie mai mare câinii drept animale de companie?

Deşi studiul arată şi faptul că aproximativ 14% dintre românii din mediul urban care deţin animale de companie au şi câini şi pisici. Românii se simt apropiaţi de câini, deoarece simt empatie faţă de aceştia şi pot construi o legatură reală cu ei. Chiar şi la nivel mondial s-a observat că oamenii preferă câinii din acelasi motiv.

“Iubim câinii mai mult decât oamenii pentru că patrupezii nu au atât de multe aşteptări de la noi. Ei ne iubesc şi atât. Nu ne dezamăgesc şi nu ne rănesc”, spune Scott Wilson, psiholog si profesor la Departamentul de Consiliere si Psihologie Clinica de la Teachers College din Columbia.

Şi, de asemenea, de ce aleg românii, în proporţie de 27% – potrivit datelor studiului menţionat mai sus – pisicile drept animale de companie?

Se pare că românii aleg pisicile atât pentru frumuseţea, cât şi pentru drăgălesenia lor. Iar acelaşi lucru s-a observat şi în cadrul studiilor la nivel mondial cu privire la preferinţele oamenilor, în general, pentru anumite tipuri de animale de companie.
Preferinţa pentru peşti – 9% a românilor face parte dintr-un trend general. Aproximativ 60% din populaţia globului, dacă nu mai mulţ posedă un acvariu cu peşti acasă.

Iepurii în preferinţele românilor – aproximativ 5%, au şi ei o explicaţie: cei mici îi adoră, plus că un iepure reprezintă, în ultimii ani, cadoul preferat de către români pentru cei mici (şi nu numai) în preajma sărbătorilor Pascale.

Se pare că românii nu numai că îşi iubesc animalele de companie, dar au şi mare grijă de sănătatea lor. Aceasta deoarece tot potrivit studiului efectuat pe baza respondenţilor din site-ul toateanimalele.ro, proprietarii de animăluţe ori păsări de companie merg vizitează aproximativ de 8 ori pe an cabinetele veterinare.
Vaccinarea ocupa primul loc – 47% dintre români fac acest lucru pentru animalele lor de companie. Nu în ultimul rând, românii îşi duc câinii la saloanele de înfrumuseţare canine în proportie de 25%, iar cei care au pisici în proporţie de aproximativ 15%.

Potrivit altor studii, legătura şi relaţia unică, intimă şi emoţională pe care oamenii o împărtăşesc cu animalele lor, le oferă acestora sens în viaţă dacă ne luăm după banii pe care îi cheltuim pentru a le face fericite, pozele şi filmuleţele de pe Internet, e clar că acestea joacă un rol important în viaţa noastră.

foto toateanimalele.ro