PNL: modificările la Ordonanţa de urgenţă 114 nu garantează scăderea ratelor

31

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, afirmă că noul indice de calcul al ratelor nu poate fi anticipat şi, în consecinţă, românii nu vor putea şti ce va urma în zona tranzacţiilor interbancare.

De asemenea, liberalii estimează că plafonarea preţului la gaze naturale va aduce un nou puseu inflaţionist.

Ionel Dancă a precizat: “O plafonare a preţului la gazele naturale pentru consumatorii casnici este o iluzie, pentru că diferenţa dintre preţul plafonat şi preţul pieţei, uneori de chiar 100% va fi recuperată de producători şi distribuitori de la consumatorii industriali, iar aceştia la rândul lor vor transmite acest cost suplimentar în preţul tuturor bunurilor şi serviciilor comercializate în România. Cu alte cuvinte, un nou puseu de inflaţie”.

De cealaltă parte, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că noua formă a Ordonanţei 114 este în beneficiul oamenilor. El subliniază că unele dintre modificările făcute au fost promovate şi susţinute de ALDE.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat: “Ministrul energiei, domnul Anton, a fost cel care, de la început de când a fost emisă ordonanţa a făcut o observaţie în legătură cu taxa de 2% pe cifra de afaceri, care ar afecta în mod negativ companiile care lucrează în domeniul cărbunelui. Şi pot să vă spun că această taxă a fost anulată. De asemenea, astăzi, la modificările care au fost introduse s-a renunţat la plafonarea preţului gazelor pentru consumatorii industriali. E un punct de vedere pe care noi l-am susţinut de la bun începuţ pentru că el introduce o serie de distorsiuni în piaţă între operatorii economici. Şi nu în ultimul rând, aşa cum probabil aţi citit din presă, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement pentru această măsură”. (RRA)