Bega va fi navigabilă până în 2021

235

Un important proiect transfrontalier va fi semnat astăzi, la Timișoara.

Evenimentul se va consuma la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Banat şi la el va participa şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş. Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale, spune că la finalul proiectului, putem să discutăm şi de navigaţie mai departe, spre Tisa, Dunăre spre Viena, cum se întâmpla acum 70 de ani.

„Este o lucrare de suflet. O lucrare care deschide posibilitatea navigaţiei de la Timişoara înspre Serbia. Noi realizăm nodul hidrotehnic de la Sânmihai, iar vecinii noştri fac pista de biciclete pe 43 de km. Aceasta va avea în total 80 de km. Toată investiţia se derulează în cadrul unui proiect transfrontalier România – Serbia, în valoare totală de 14 milioane de euro. Pe partea noastră, beneficiem de o finanţare de 6,9 milioane de euro din fonduri europene plus 2,2 milioane de euro de la Administraţia Naţională a Apelor şi de la Ministerul Apelor şi Pădurilor. În paralel, se vor amenaja în apropiere o insulă şi un canton, cu bani de la nivel naţional”.

Se estimează că lucrările se vor finaliza în doi ani de zile. Proiectul presupune şi înfiinţarea a două puncte de trecere a frontierei, unul pe apă şi unul pe pista de bicicletă, a mai spus Titu Bojin.