[FOTO] In memoriam, Tudor Caranfil: Doi ani decând “Vârstele peliculei”… sunt parte a Juriului Marelui Festival al Veșniciei…

Ne reamintim,pentru că foarte puțini avem timp să facem acest lucru zilnic, de un nume și de o personalitate a artei românești, care a plecat acum doi ani în Juriul Marelui Festival al Veșniciei, Tudor Caranfil- critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și istoric de film român… Ne-a lăsat ‘Vârstele peliculei’ scrise şi filmate, o pasiune mare pentru film şi tot ca moştenire ne-a lăsat un regizor, pe Nae Caranfil”.

Născut pe 14 septembrie 1931 la Galați, a  urmat Colegiul “Vasile Alecsandri” din Galați și ultimul an plus bacalaureatul la Liceul Mihai Viteazul din București.

A terminat Facultatea de Filosofie în 1957, pentru ca ulterior să facă ziaristică la Informația Bucureștiului.

Din anii ’60 s-a dedicat criticii cinematografice. Începând cu anul 1962 inițiază „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii Române.

De-a lungul carierei, criticul Tudor Caranfil a făcut parte din juriul de nominalizări al Premiilor Gopo, a ţinut conferinţe în cadrul Festivalului de Film Istoric de la Râşnov şi a transmis corespondenţe pentru AGERPRES de la mari festivaluri cinematografice europene.

A fost invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și membru in juriul FIPRESCI. A participat la multe alte festivaluri cinematografice internaționale la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Cottbus, Rotterdam, San Francisco și la principalele festivaluri românești de film.

“Filmul se desprinde de leșul pământean, plutește, dincolo de impuritățile vieții, în romantism, uneori devine chiar abur poetic. Și pe urmă, filmul e moment de grație, în vreme ce timpul nu iartă mai ales grația”… mărturisea regretatul om de cultură.

Din 1966 a publicat o serie de volume de istorie a cinematografiei, dintre care putem nota: “Istoria filmului în capodopere” (patru volume, 1982-1998), “Cetăţeanul Kane”, “Romanul unui film” (1978), “În căutarea filmului pierdut” (1988, distins cu premiul ACIN), “Dicţionar universal de filme”, “Dicţionar de filme româneşti” (2002), “Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei. De la ‘Cetăţeanul Kane’ la ‘Trăiască Mexicul!’ (1939-1979)” mai notează www.cinemagia.ro.

Dintre emisiunile iniţiate de Tudor Caranfil amintim: “Vârstele peliculei”, “Istoria unei capodopere”, “Dicţionar cinematografic”, “Amfiteatrul artelor”.

Tudor Caranfil a jucat în trei filme: “Moartea unui artist” (1991), regia Horea Popescu, în rolul ziaristului, “E pericoloso sporogersi” (1993), regia Nae Caranfil, în rolul bunicului şi în “Cinemaguerilla” (2009), regia Marian Baciu şi Mihaela Iulia Baciu, indică www.imdb.com şi www.cinemagia.ro.

A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 pentru volumul “În căutarea filmului pierdut” (ex aequo cu Olteea Vasilescu).

Tudor Caranfil a plecat acum doi ani, la vârsta de 88 de ani, în Juriul Marelui Festival al Veșniciei… Ne-a lăsat ‘Vârstele peliculei’ scrise şi filmate, o pasiune mare pentru film şi tot ca moştenire ne-a lăsat un regizor, pe Nae Caranfil…

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles