Slujire inter-ortodoxă la Budapesta

156

Prea Sfinţia Sa Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi reprezentând celelalte jurisdicţii ortodoxe din Ungaria şi având binecuvântarea ÎPS Părinte Antonie, Arhiepiscop de Budapesta şi Viena şi conducător al Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, a savârşit Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Ortodoxă Maghiară din Budapesta, în Duminica Ortodoxiei din acest an (17 martie 2019). La această manifestare a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Din soborul slujitor au mai făcut parte pr. Marius Maghiaru, protopop ortodox român de Budapesta şi preşedinte a Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, preoti ai Catedralei Ortodoxe Maghiare „Adormirea Maicii Domnului”, din Budapesta, reprezentanţi ai episcopiilor sârbe, bulgare şi ruse care activează în Ungaria.

Răspunsurile liturgice în limbile română, maghiară, greacă, slavonă, sârbă şi bulgară au fost asigurate de grupul coral al Catedralei Ortodoxe Maghiare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din Budapesta.

Slujirea comună inter-ortodoxă, la iniţiativa ierarhiei ortodoxe române din Ungaria, a fost inaugurată în anul 2005, de către PS Părinte Sofronie Drincec, la vremea aceea conducător al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi ea a fost continuată, prin slujiri anuale, ce au fost găzduite, rând pe rând, de mai multe dintre locaşurile de cult din Budapesta, ale celor 5 jurisdicţii ortodoxe care trăiesc astăzi în Ungaria: Exarhatul pentru Ungaria şi Austria al Patriarhiei Ecumenice, Eparhia Ortodoxă Sârbă din Ungaria, Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria, Eparhia Ortodoxă Bulgară din Ungaria şi Eparhia Ortodoxă Maghiară din Ungaria, aflata sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei.