Coroanele de flori, eliminate de la înmormântări? Biserica se gândeşte la bugetul enoriaşilor şi îndeamnă la protecţia mediului

634

Enoriaşii se plâng că, bisericile rup tradiţia şi în loc de coroane recomandă strategic un ajutor bănesc pentru ajutorarea familiilor defuncţilor.

În ultimile zile în presa naţională au apărut articole care descriu nemulţumirile enoriașilor îndemnați de preoții din oraș ca, atunci când vin la înmormântările rudelor defuncte, să renunțe la coroanele şi jerbele de flori și să ajute cu bani familia îndoliată. Reporterii Radio Reşiţa au plecat pe firul subiectului şi au cerut părerea protopopului Reşiţei, părintele Gheorghe Şuveţi:

“… cu privire la articolele apărute în presă în ultima vreme, legate de folosirea coroanelor sau jerbelor florale cu ocazia slujbei de înmormântare ar trebui să facem următoarea precizare: din punct de vedere oficial, biserica ortodoxă, dar cred că şi celelalte biserici surori nu au o poziţie strictă în sensul acesta, iar dacă este să ne referim la biserica locală sau Episcopia Caransebeşului cu atât mai puţin. Cu toate acestea am citit articolele apărute în presă şi am observat faptul că părintele protopop de la Lugoj, Ion Cerbu, a îndemnat credincioşii spunându-şi poate o părere personală cu privire la jerbele florale zicând că bine ar fi ca noi, credincioşii, indiferent de confesiune până la urmă, să încercăm să ajutăm cât mai mult familia îndoliată. Se prea poate că, aşa cum am întâlnit şi noi în practică, jerbele florale care se aduc cu ocazia privegherii la capelă sau la casa decedatului, la un moment dat să constituie un lucru greu de gestionat având în vedere faptul că după un timp oarecare acestea trebuie îndepărtate de pe mormânt, ele fiind naturale sau artificiale, ceea ce iarăşi constituie o problemă, iar toată treaba aceasta intră de cele mai multe ori în sarcina familiei. Prin urmare pe mai departe nu credem că biserica poate avea o poziţie oficială prin care să impună un anumit mod de a gestiona sentimentele oamenilor, fiecare îşi va manifesta aşa cum crede de cuviinţă sentimentul de durere, de apropiere, faţă de familia îndoliată. Din punct de vedere personal pot să afirm că ar fi mult mai practic, mai igienic sau mai corect dacă am ajuta sub o altă formă materială familia îndoliată”.

Reporterii Radio Reşiţa nu s-au limitat doar la explicaţiile bisericii şi au aflat şi punctul de vedere al enoriaşilor, ale căror păreri, faţă de acest subiect sunt ca de obicei împărţite: unii lasă la latitudinea bisericii, alţii nu comentează:

“… nu ştiu, rămâne la latitudinea familiei, nu mă pronunţ că nu ştiu, nu comentez că nu sunt în măsură”, a precizat o femeie pe când un bărbat a zis că din punctul lui de vedere ar fi mai bine să ” şi şi, adică să şi cumpere coroane şi să şi ajute cu bani”.

În concluzie, coroanele sau jerbele de flori nu încurcă pe nimeni, susţine biserica, cele confecționate din plastic produc mari cantități de deșeuri care se acumulează în timp şi poluează mediul, iar cele naturale devin o povară pentru familiile defuncţilor care după 40 de zile de la înmormântare nu au unde le depozita şi încarcă tomberoanele din cartierele aflate în apropierea cimitirelor, creînd probleme atât localnicilor cât şi serviciilor de salubrizare. (Hardy Cvoica)