Primăriile întreţin infracţionalitatea silvică în Caraş-Severin prin ne darea în pază a pădurilor avute în gestiune

220

Infracţionalitatea silvică în Caraş-Severin rămâne ridicată, dar sub ţinută sub control, în ciuda zecilor de controale comune, desfăşurate pe raza judeţului, de garda forestieră împreună cu poliţia.

“La organizarea şi desfăşurarea acţiunilor în domeniul silvic s-a avut în vedere situaţia operativă de pe raza judeţului, punându-se accent pe zonele de risc ridicat unde s-a înregistrat creşterea infracţionalităţii în domeniul silvic, urmărindu-se în principal: prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerea de arbori din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră din afara acesteia, prevenirea şi combaterea transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării ilegale a materialelor lemnoase şi a tuturor faptelor ilicite care aduc atingere regimului silvic şi tragerea la răspundere a persoanelor care săvârşesc fapte de natură contravenţională sau penală. În scopul îndeplinirii acestor obiective au fost executate 971 de acţiuni şi controale punctuale, 82 de controale în fondul forestier, 39 de acţiuni şi controale pe linia provenineţei, prelucrării şi depozitării materialului lemnos, 774 de acţiuni şi controale alături de specialiştii silvici pe linia transportului materialului lemnos. În planul de acţiune “Scutul pădurii” au fost verificate 31 de exploatări forestiere, 9 instalaţii de debitat, 22 de depozite, 69 de târguri, pieţe şi oboare, 1.729 mijloace de transport. Au fost aplicate în cursul anului 2018, 224 sancţiuni contravenţionale în valoare de 291 mii RON şi a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 1.155 metri cubi material lemnos. Valoarea totală a materialului confiscat este de 31.83 mii lei. Totodată au fost ridicate în vederea confiscării 20 de fierăstraie mecanice, trei autovehicole, 5 atelaje hipo şi trei alte bunuri”, a declarat comisarul şef Aurel Coman – adjunctul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin.

“În ultimii 20 de ani, prin apariţia Legii 18/ 91 şi ulterior a Legii 1/ 2000 deşi au fost aplicate numeroase sancţiuni contravenţionale, de către Garda Forestieră Timişoara nu s-au luat măsuri de administrare a fondului forestier aparţinând primăriilor sau persoanelor fizice în totalitate, iar în prezent în toate proprietăţile private şi administrativ teritoriale unde s-au efectuat controale şi s-a predat fondul forestier spre pază şi administrare s-au constatat pagube însemnate care vin din anii precedenţi”, a mai subliniat comisarul şef Aurel Coman.

(Hardy Cvoica)