Cărţile de identitate se modifică

167

Cărţile de identitate internaţionale care vor fi folosite în ţările Uniunii Europene vor fi mai sigure şi vor eficientiza identificarea la aeroporţ printre alte beneficii.

Se discută de mult timp implementarea unui nou format de buletin, iar detaliile tocmai au fost stabilite de către Parlamentul European împreună cu oficialii români de la Preşedinţia Consiliului European.

Schimbările anunţate fac referire la un format al cardului de identitate similar ca dimensiuni cu un card de credit. Aceasta va include o zonă de citire optică pentru preluarea datelor de către aparatele din instituţiile locale sau aeroporturi. Elementele de securitate care vor fi introduse sunt în conformitate cu standardele minime introduse de OACI – Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale.

Pe lângă o fotografie care este previzibilă, viitorul buletin va găzdui două amprente digitale ale titularului care vor fi stocate în format digital pe un cip fără contact sau contactless, la fel ca în cazul cardurilor de credit.

Ministerul Afecerilor Interne anunţă că noile norme propuse vor îmbunătăţi securitatea acestor documente prin introducerea unor standarde minime, atât pentru informaţiile conţinute, cât şi pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit. Vizual, cărţile de identitate vor avea codul de ţară al statului emitent în interiorul unui steag al UE.

Cărţile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărţi de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

Pentru prima oară, copiii sub 14 ani vor putea avea cărţi de identitiate la cererea părin?ilor sau a reprezentanţilor legali. ”În noile cărţi de identitate ale cetăţenilor români vor fi introduse elemente de siguranţă în plus faţă de cele actuale în scopul de a facilita călătoria în afara ţării, dar şi pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor instituţii publice. De asemenea, după modificarea legislaţiei vor putea fi eliberate cărţi de identitate şi pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali”, au mai transmis oficialii MAI.

foto gazeta românească