Sărbătoarea tăiţeilor deschide “anotimpul” Făşangului la etnicii germani din Banatul montan

236

Începând cu anul 2000, an de an, la sediul Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa, este organizată sărbătoarea tăiţeilor – prima manifestare din seria de acţiuni dedicate Făşangului în zilele care vin, până la intrarea în Postul Paştilor.

Între Bobotează şi intrarea în Postul Mare, timp de mai bine de o lună, etnicii germani se distrează şi sărbătoresc „anotimpul” Făşangului. Balul mascaţ festivalul gogoşilor, sărbătoarea tăiţeilor sau parada cârnaţilor sunt doar câteva dintre evenimentele care îi adună în această perioadă pe etnicii germani la Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin. Erwin Josef Ţigla – preşedintele entităţii culturale din Banatul de Munte pentru Radio Reşiţa:

Sărbătoarea Tăiţeilor la Forumul German din Reşiţa se consuma luni, 18 februarie de la ora 17.00.

Amintim că, Făşangul este un obicei maghiar, împrumutat de la saşi, care se desfăşoară în foarte multe locuri ale ţării. Sărbătoarea este un prilej de a îndepărta spiritele malefice şi întunecate, un mod prin care se sugerează sfârşitul mult aşteptat al anotimpului rece. Această tradiţie simbolizează momentul în care se iniţiază postul Paştilor. (Hardy Cvoica)