[FOTO] Jazz la Sala Radio: Remember Peter Herbolzheimer

Joi, 31 ianuarie (ora 19:00), Big Band-ul Radio prezintă la Sala Radio primul concert de jazz din 2019: Remember Peter Herbolzheimer, eveniment dedicat memoriei apreciatului muzician de jazz german (trombonist şi dirijor de jazz).

Evenimentul se va desfăşura sub bagheta compozitorului şi dirijorului Ionel Tudor. Big Band-ul Radio a fost recent aplaudat în Festivalul RadiRo – în cele două concerte de mare succes susţinute la Bucureşti de Aura Urziceanu, şi pe scena Festivalului Cerbul de Aur – Braşov, 2018.

Peter Herbolzheimer (1935 – 2010) s-a născut la Bucureşti, într-o familie în care mama era de origine română şi tatăl german. În 1951, familia a luat decizia de a se stabili în Germania. După ce a studiat câţiva ani chitara în SUA, a revenit în Germania, urmând studii muzicale la colegiul de specialitate din Nürnberg. Peter Herbolzheimer s-a alăturat cântăreţului german Udo Lindenberg şi formaţiei sale, Free Orbit.

A colaborat, de-a lungul vieţii, cu formaţii şi muzicieni ca Bert Kaempfert´s Orchestra, Jiggs Whigham, Herb Geller, Rhythm Combination & Brass ş.a. Alături de alţi artişti, a fost invitat în emisiuni ale posturilor de televiziune şi de radio din Germania. Alături de Dieter Reith şi Jerry van Rooyen, Peter Herbolzheimer a semnat aranjamentele muzicale pentru Jocurile Olimpice de la München, din 1972. De la fondarea formaţiei Bundesjazzorchestra în 1987, Peter Herbolzheimer a asigurat conducerea muzicală a ansamblului până în 2006. A compus muzica pentru câteva pelicule cinematografice şi s-a remarcat ca unul dintre cei mai mari aranjori de jazz din Germania.

Big Band-ul Radio a luat fiinţă în 1949, întâi în formula combo, pentru ca în anul 1953, când la conducerea acestei orchestre a fost numit Sile Dinicu, să se extindă cu o secţiune de corzi, ajungând la un ansamblu de 45 de instrumentişti şi purtând denumirea de Orchestra Radio-Televiziunii Române. După 1989, orchestra a devenit ceea ce este şi astăzi: Big Band-ul Radio. Orchestra este alcatuită din muzicieni de elită, dar şi din cei mai buni instrumentişti din tânăra generaţie şi reprezintă un ansamblu unic în peisajul muzical românesc.

Big Band-ul Radio a fost prezent pe scena celor mai importante evenimente, concursuri şi festivaluri, naţionale şi internaţionale, de muzică de jazz, blues, pop, pop-rock sau simfonic-pop din România, în nenumărate concerte de tip Proms, emisiuni şi concursuri de televiziune, emisiuni de radio şi a susţinut concerte şi recitaluri alături de nume mari ale jazz-ului, blues-ului sau ale muzicii pop sau rock din ţară sau din străinătate.

Big Band-ul Radio este condus de Ionel Tudor, compozitor, dirijor şi orchestrator extrem de apreciat şi de premiat. La 14 ani Ionel Tudor a evoluat ca pianist sub bagheta lui Sile Dinicu, iar în 1981 a debutat în calitate de compozitor şi orchestrator, cunoscut, apreciat şi solicitat de majoritatea compozitorilor şi soliştilor români. Din 1991, a devenit pianist al Big Band-ului Radio, alături de care a realizat numeroase spectacole de muzică uşoară, jazz şi blues, pe scenele Festivalului Internaţional Bucureşti, Festivalul Internaţional Cerbul de Aur – Braşov sau la Festivalul de la Mamaia. Ca dirijor al ansamblului, a reusit să diversifice activitatea Big Band-ului.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

De același autor

Related Articles