29 de ani de la Revoluția din ’89: 21 şi 22 decembrie – zile de aduceri aminte

567

29 de ani se împlinesc astăzi de când românii şi-au câştigat în stradă libertatea în decembrie 1989, dându-şi viaţa pentru a schimba destinul unei ţări sufocate de un regim totalitar.

În urmă cu 29 de ani, în ziua de 21 decembrie 1989, la ceasurile amiezii, în Piaţa 1 Decembrie 1918 din Reşiţa s-au adunat sute de oameni şi au strigat pentru prima dată “Libertate” și “Jos comunismul”, punând bazele a ceea ce mai târziu s-a numit Revoluţia din Decembrie. În 21 decembrie în centrul municipiului de pe Bârzava se adună zeci de membri ai asociaţiilor de revoluţionari din oraş care îşi comemorează victimele.

Au trecut 29 de ani de speranţă şi de deznădejde, de voinţă şi de neputinţă, de adevăruri dar şi de neadevăruri de la evenimentul din 1989 care mai târziu s-a numit Revoluţia din Decembrie.

Fără voia noastră, doar prin puterea firii au trecut 29 de ani şi este momentul să privim înainte fără să uităm ceea ce Reşiţa întreagă a simţit în acea după-amiază tulbure de 21 decembrie 1989, imediat după ora 17.00:

„Pe la ora 17.30 s-a format un grup, seara am mers de am luat din fiecare secţie şi am lăsat doar de pază unu-doi şi restul muncitorilor am plecat spre centrul oraşului. Am avut probleme la poartă la Mociur, dar ne-am format grupuri de 10-15 oameni şi pe drum ni s-au alăturat alte zeci de persoane. Cei infiltraţi printre noi au căutat să atace poliţia şi securitatea şi am spus NU din cauză că e unitate militară în oraş şi se poate riposta cu foc. Am stat incontinuu în centru şi în 21 şi în 22. Însă acum după mai bine de două decenii şi jumătate îmi dau seama că Revoluţia a fost furată de oamenii cu interes. La Reşiţa au fost mulţi în seara zilei de 21 şi întreaga zi de 22, tot centrul era plin însă acum mulţi numai sunt printre noi…”.   

Reşiţa a devenit în Decembrie 1989 cel de-al treilea oraş liber din România după Timişoara şi Lugoj, în urma succesiunii evenimentelor care au scos în relief curajul şi spiritul de sacrificiu al locuitorilor municipiului din Valea Bârzavei. Reporterul Radio Reşiţa Hardy Cvoica detaliază:

Amintim că, România a fost singura țară din această zonă în care trecerea de la totalitarism la democrație s-a făcut prin violență și în care conducătorii vechiului regim au fost executați. 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluției în Bucureşti, când demonstranții s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piața Universității „Baricada de la Inter” și au ridicat o baricadă în fața dispozitivului de intervenție. În noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român (PCR) decidea organizarea, în Piața Republicii (Piața Palatului) din fața sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care să condamne „acțiunile huliganice” de la Timișoara.

La Reşiţa a curs sânge şi nimeni nu ştie încă din cauza cui. Când Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost împuşcaţi, focul a încetat şi în Valea Bârzavei, iar România a fost o ţară liberă.

Nu vom ştii însă niciodată, pentru că istoria s-a scris iar noi, cei de acum, avem obligaţia cel puţin din punct de vedere moral să o respectăm exact aşa cum e. Să nu ne dorim să găsim ceea ce vrem, ci ceea ce este cu adevărat real. Să folosim aceste momente de aducere aminte doar pentru a ne celebra trecutul şi pe cei ce l-au creat. După mai bine de două decenii să transformăm data de 21 decembrie într-o zi a amintirilor şi nu a reproşurilor sau acuzelor.

Să ne amintim, să celebrăm, să respectăm adevărul.

(Hardy Cvoica)