Medicina şcolară ar trebui inclusă ca element distinct în Legea sănătăţii, la capitolul “asistenţă primară”

Medicina şcolară ar trebui inclusă ca element distinct în Legea sănătăţii, la capitolul “asistenţă primară”, pentru o recunoaştere a importanţei acestei specialităţi medicale, consideră profesioniştii din domeniu.

De asemenea, este nevoie de o relaţie contractuală cu casele de sănătate, astfel încât medicii şcolari să poată scrie bilete de trimitere către medicul specialist, lucru care în prezent nu este posibil. La o conferinţă de profil care a avut loc astăzi la Bucureşti, vicepreşedintele Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineret, dr. Daniela Rajka, a punctat principalele probleme cu care se confruntă acest domeniu, de ordin profesional, legislativ şi organizatoric, dar mai ales al deficitului de personal:

Daniela Rajka: Ministerul Sănătăţii a făcut o evaluare a reţelei în anul 2014. Avem un total medici de aproximativ 700 şi vreo 3000 de asistente în toată ţara. Pe parte de medicină stomatologică, situaţia este şi mai gravă. Toţi aceşti oameni, deci, aproximativ 4000 de oameni, trebuie să asigure asistenţa medicală la aproximativ 2 milioane de copii şi 700.000 de studenţi. Sigur că situaţia este mult mai dificilă având în vedere că în mediul rural nu există, de fapt, deloc medicină şcolară, iar concentrarea medicinei şcolare este în oraşele mari.

De același autor

Related Articles