[FOTO-VIDEO] Sărbătoare în Piața 1 Decembrie 1918 din Reșița! Centenarul Marii Uniri a fost cinstit de mii de oameni

1262

Mii de oameni care simt românește au venit astăzi în Piața 1 Decembrie 1918 din Reșița pentru a sărbători împreună cei 100 de ani care s-au scurs de la crearea României Mari.

Parada militară a fost una mai deosebită ținând cont de importanța momentului. Reșițenii au ignorant frigul și s-au bucurat de ceremonia militar religioasă, organizată de Instituţia Prefectului – Judeţului Caraş-Severin, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin şi Primăria Municipiului Reşiţa.

Evenimentul a debutat cu onorul dat prefectului Matei Lupu de către detașamentul de onoare, s-a intonat imnul de stat și a avut loc o slujbă oficiată de un sobor de preoți. La ceremonie au asistat șefi de instituții deconcentrate din județ, militari activi și în rezervă, mai mulți primari din Caraș-Severin și deputații Ion Mocioalcă, Luminița Jivan, Ion Spânu, Ion Tabugan şi senatorul Ionuţ Chisăliţă.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Matei Lupu, a dat citire mesajului premierului Viorica Dăncilă și a mulțumit tuturor celor prezenți, urându-le „La mulți ani”.

În discursul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, a făcut un apel la unitate.

Ceremonia s-a încheiat cu parada detașamentului format din militari ai Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”, precum și din mai multe plutoane ale Jandarmeriei, Poliției, Pompierilor, Poliției de Frontieră și Poliției locale Reșița. Totodată, a fost prezentată și tehnica de intervenție specifică  instituțiilor din Sistemul Național de Apărare Ordine Publică și Securitate Națională.

Tot astăzi, în centrul Reșiței a fost inaugurat Târgul de Crăciun. Cu acest prilej a avut loc un spectacol folcloric cu ansamblurile Bocșana, Bârzava, Romanița și Sveti-Tadei. Pe scena din fața Prefecturii au cântat Marcel COLCER, Cristian Octavian MELCHER și George POPOVICI. De la ora  17:30 va evolua Anca PÂRLEA & Band, iar de la 18:15 TALISMAN.

(Sebastian Dragomir)