Fără materiale pirotehnice în afara legii

88

Legalitatea operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă, este verificată şi în acest an de către poliţişti care, până în data de 7 ianuarie 2019, acţionează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Aspecte legislative privind clasificarea, limitele de vârstă, condiţiile de achiziţionare, comercializare, deţinere, depozitare, transport şi folosire a articolelor pirotehnice sunt prevăzute în H.G. 1102/2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice. Conform actului normativ, articolele pirotehnice se clasifică în:

a) articole pirotehnice de divertisment;
b) articole pirotehnice de scenă;
c) alte articole pirotehnice.

Poliţia reaminteşte faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.