[FOTO] Reşiţeni, ne citim şi peste o sută de ani?

339

UPDATE

Primăria Reșița dorește să mulțumească tuturor celor care și-au găsit timp și au simțit că este important ca mesajul lor să ajungă în fața celor care, la sărbătorirea a 200 de ani de la Marea Unire, vor deschide ”capsula timpului”.

Acțiunea ”Reșițeni, ne citim și peste 100 de ani” a mobilizat oamenii de cultură, sportivi, artiști, personalități ale orașului dar și simpli cetățeni care și-au pus gândurile pe hârtie, cu onestitate și bună-credință și ni le-au transmis, prin intermediul internetului sau prin scrisori.

Îmi doresc ca Reșița să rămână un nucleu important în sportul românesc, o adevărată ”fabrică de campioni” (…) Am învățat să  nu uit de unde am plecat și de aceea spun din suflet: Mulțumesc, Reșița! Te iubesc!”, ne-a transmis gimnastul Marius Tobă.

” Sper ca voi, cei care acum deschideți această cutie a timpului să iubiți munții, apele și mai presus Reșița, mai mult decât am putut-o face noi”, a transmis dirijorul Cosmin P. Morariu.

”Mi-aș dori ca oamenii să-și fi găsit din nou timp să caute frumosul, să-l facă și să trăiască cu el, ne-a scris pictorul și graficianul Petru Galiș.

Vă doresc să conduceți cu atenție! Și mașinile și țara!”, transmite pilotul auto Lucien Hora, multiplu campion național.

”Peste 100 de ani, aș vrea să se știe ca eu, azi, în 2018, la Reșița, în Banatul de Munte, nu mi-am pierdut credința, încrederea și speranța., scrie Nicoleta Marcu, învățătoare.

”Să ai grijă de Reșița și să o iubești! Eu am făcut tot ce am putut pentru ea, acum e rândul tău!” – Gligor Mădălina – 17 ani, elevă, voluntar.

”Să fim mai solidari unii cu alții, mai omenoși față de semenii noștri” – familia Ivan.

Pe lângă scrisori, au fost reșițeni care au lăsat în ”capsula timpului” cărți poștale, fotografii și chiar bancnote de 1 leu.

Astăzi și mâine, urna care primește ”gânduri și simțiri” este încă deschisă.

……………………………………………………………………………………………………………….

Primăria Reşiţa  îi provoacă pe locuitorii municipiului la o acţiune plină de încărcătură emoţională şi semnificaţie istorică: o ştafetă a timpului.

România anului 2018 se află în Centenar, sărbătoarea ce ne aminteşte de oamenii acelei generaţii care şi-a făcut pe deplin datoria, de sacrificiul lor pentru existenţa noastră de astăzi. Este sărbătoarea care trebuie să ne dea putere şi să ne responsabilizeze pentru cei care vor urma.

Adevărul istoric este relativ şi interpretabil, dar el rămâne adevăr. Iar adevărul unei naţii este despre valorile ei. Incompetenţa şi deznădejdea nu construiesc, doar dărâmă, în schimb, compasiunea şi curajul sunt temelia unui viitor construit pe adevăratele valori ale unui popor unit. Este important să înţelegem că modul în care ne trăim noi viaţa, astăzi, îi influenţează pe cei care vin după noi.

Primăria Reşiţa îi provoacă pe reşiţeni să pună temelia următorilor 100 de ani, împreună!

Suntem noi modele de inspiraţie pentru următoarea generaţie?

Care sunt principiile pe care ne construim viitorul, al nostru şi al lor?

Cum ne asumăm faptele prezentului?

Ce moştenire lasăm?

Ce ne-am dori să ştie locuitorii Reşiţei de atunci despre cei de acum?

La aceste întrebări sunt invitaţi reşiţenii să răspundă în cadrul unei acţiuni pe care Primăria o lansează pentru a marca, în mod inedit 100 de ani de la Marea Unire.

Cum spunem povestea mai departe ? Nimic mai simplu:

Cei care doresc să transmită printr-o scrisoare de câteva rânduri un gând, o trăire, un sentimenţ un sfaţ o realizare, o dezamăgire, un plan de viitor, o viziune asupra României şi Reşiţei lor, sunt aşteptaţi să depună aceste scrisori în urna amplasată în holul primăriei, acestea urmând a fi închise într-o “capsulă a timpului” ce va fi îngropată în Centrul Civic al municipiului, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Centenar.

Capsula fi deschisă la aniversarea a 200 de ani de România, în 1 decembrie 2118.

Aşadar, reşiţeni, ne citim şi peste o sută de ani?

(Anca Bica Bălălău)