De astăzi, cota de TVA la serviciile turistice scade la 5%

De astăzi, cota de TVA la serviciile turistice scade la 5% faţă de nouă procente, cât este în prezent. Această măsură economică a fost luată prin ordonanţa de urgenţă, adoptată de guvern, la începutul acestei luni, cu scopul de a stimula dezvoltarea turismului şi reducerea evaziunii fiscale.

Ordonanţa stabileşte reducerea cotei de TVA pentru casarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping. Beneficiază de scăderea TVA şi serviciile de restaurant şi de catering, inclusiv în cadrul servirii de bere, dar – atenţie! – nu sunt incluse aici alte băuturi alcoolice. Deşi actul normativ nu se referă la serviciile de intermediere a pachetelor turistice, ci are în vedere cazarea direct la hotel, ne putem aştepta la vacanţe un pic mai ieftine, crede preşedintele Organizaţiei Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Dragoş Petrescu:

Diferenţa care se va regăsi în preţ va fi foarte mică. Impactul important al acestei reduceri de cotă de TVA se va vedea în încurajarea investiţiilor, în industria restaurantelor şi în industria hotelieră. Pe fondul creşterii numărului de vizitatori străini şi români va fi ca o promovare a investiţiilor în aceste două sectoare”.

 Vor beneficia de reducerea cotei de TVA şi activităţile din industria recreativă, respectiv pentru permiterea accesului în parcuri de distracţie şi parcuri recreative, dar şi utilizarea facilităţilor sportive pentru practicarea sportului, de exemplu, sălile de fitness. Aici, cota de TVA este în prezent de 19%. Ordonanţa mai prevede şi eliminarea redevenţelor pentru apa termală şi minerală în sectorul balnear, astfel că turismul are de azi cea mai mică cotă a TVA dintre toate sectoarele economice.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles