[FOTO] Corina Chiriac, Romică Țociu și Cornel Palade printre protagoniştii “Zilelor Culturii la Moldova Nouă”!

227

Moldova Nouă (în maghiară Újmoldova, în cehă Nová Moldava, în germană Neumoldowa, în sârbă Nova Moldava sau Boșniak) este un oraș în județul Caraș-Severin, Banat, România, format din localitățile componente Măcești, Moldova Nouă (reședința), Moldova Veche și Moldovița. Are o populație de peste 13.000 locuitori. Este unul din cele mai importante orașe ale județului.

Din punct de vedere al vechimii istorice, localitatea este, aşa cum sugerează şi numele ei, una destul de recentă. A fost atestată documentar pentru prima dată în 1777. Mult mai veche este Moldova Veche, localitate care aparţine azi din punct de vedere administrativ de Moldova Nouă, şi pe teritoriul căreia s-au găsit urme de locuire din neolitic, dar şi de exploatare minieră dacică şi romană.Apariţia Moldovei Noi a fost legată de exploatările miniere deschise aici pe vremea când austriecii deţineau Banatul şi porniseră un plan de industrializare şi de exploatare a resurselor mineraliere în zona de munte. La Moldova Nouă s-au înfiinţat furnale pentru minereuri neferoase, dar care după o perioadă au fost abandonate. S-a dezvoltat mai mult activitatea de extragere a minereurilor şi deja la începutul secolului XVIII a fost înfiinţat un oficiu montanistic aici. Populaţia atrasă a fost în marea ei majoritatea, românească.

Moldova Nouă, localitatea de pe malul Istrului, a fost declarată oraş în anul 1956. În perioada comunistă, are loc o nouă creştere, pe fondul industrializării şi urbanizării generale a ţării. După 1990, activitatea industrială cunoaşte un puternic recul.

În An Centenar, Moldova Nouă derulează și evenimente culturale, de la tradiționala „Seara de operă în natură” desfășurată pe malul Istrului iată că în perioada 22-26 octombrie Primăria și Consiliul Local alături de Casa de Cultură Moldova Nouă organizează “Zilele Culturii la Moldova Nouă”, manifestare ce se bucură de prezența unor importanți artiști naționali și internaționali.

Primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma mărturisește-
“Moldova Nouă se încăpățânează sa supravietuiasca si sa aduca hrana sufletului si creierului, sărbătorind săptămana viitoare prin cultură.
În săptămana ce urmează avem 5 zile de cultură, cum orașul nostru nu a avut niciodată, avem ziua de luni dedicată literaturii, ziua de marți dedicată picturii, ziua de miercuri filmului care transpune visul american prin ochii românilor, ziua de joi divertismentului prin doi actori de mare calibru ai României, Romică Țociu și Cornel Palade, iar ziua de vineri o dedicăm muzicii prin prezenta legendei cântecului românesc, chiar de ziua ei de naștere, inegalabila Corina Chiriac. Așadar, dragi concetățeni, vă invit să alegeți să vă hrăniți sufletul și să participați la cât mai multe din evenimentele ce se desfășoară la Casa de Cultură din Moldova Nouă ‘’.

Locuitorii din orașul Moldova-Nouă se bucură așadar de 5 zile de relaxare prin cultură, eveniment cu un puternic mesaj emoțional în Centenarul Marii Uniri.

Anca Bica Bălălău