Se înfiinţează o nouă Autoritate – cea pentru învăţământ dual!

195

Liberalii susţin învăţământul dual şi încearcă să creeze o structură naţională care să fie un intermediar între angajatori şi unităţile de învăţământ care să producă specialişti căutaţi pe piaţa muncii. Senatorul PNL Marcel Vela spune că săptămâna viitoare se va stabili structura organizatorică a Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România.

„Această autoritate va asigura funcţionarea eficientă a parteneriatului dintre agenţii economici, administraţia publică locală şi şcoală, pentru formarea profesională iniţială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenţi de clasa a opta, care au până în 23 de ani şi care îşi doresc să devină muncitori calificaţi. Beneficii sunt şi pentru agenţii economici, care au nevoie de forţă de muncă bine pregătită şi sunt dispuşi să se implice activ în formarea acestei forţe de muncă în companiile pe care le deţin. Această autoritate va comunica și va ține legătura cu mediul de afaceri și va autoriza agenții economici care se pot implica în învățământul dual și va urmări ca ministerul, inspectoratele și școlile să implementeze această măsură, astfel încât în consiliile de administrație de la liceele tehnologice, reprezentanții oamenilor de afaceri să fie reprezentativi și poate chiar majoritari.“

Marcel Vela consideră că noua autoritate, cu 8 filiale regionale la nivel național, ar trebui să fie încadrată în aparatul de lucru al prim – ministrului. Acest proiect legislativ va atrage bani privaţi în învăţământul din România, a mai spus senatorul cărăşean.

(Sebastian Dragomir)