11 octombrie, ziua internaţională a fetelor

238

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează, la 11 octombrie, ziua internaţională a fetelor, instituită printr-o rezoluţie adoptată în decembrie 2011.

Sunt programate evenimente în care sunt dezbătute drepturile şi provocările cu care se confruntă fetele din întreaga lume. Beneficiind de o viaţă în condiţii de siguranţă şi educaţie, fetele pot schimba lumea atât în perioada adolescenţei, cât şi în cea a maturităţii, ca viitoare mame, mentori şi lideri politici.

Generaţia de fete din zilele noastre se pregăteşte să intre pe o piaţă a muncii care se transformă prin inovaţie şi automatizare. Personalul instruit şi calificat este foarte solicitaţ însă aproximativ un sfert dintre tineri, majoritatea femei, nu sunt în prezent nici angajaţi şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ sau de pregătire profesională. Din cei 1 miliard de tineri, din care 600 de milioane de adolescente care vor intra pe piaţa forţei de muncă în următorul deceniu, peste 90% trăiesc în ţările în curs de dezvoltare, iar perspectiva lor este de a lucra în sectorul informal, unde salariile sunt mici, potrivit www.un.org.

Adolescentele au dreptul la siguranţă, educaţie, sănătate, nu doar în timpul anilor de formare, ci şi în etapa următoare, cea a maturizării. Dacă sunt susţinute în mod eficient în anii adolescenţei, fetele au potenţialul de a schimba lumea atât în perioada adolescenţei, cât şi în cea a maturităţii, ca viitoare mame, mentori sau lideri politici.

O astfel de “investiţie” promite un viitor mai bun, unul în care jumătatea feminină este un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, de conflicte politice, de creşterea economică, de prevenirea bolilor etc. Deşi în ultimii ani s-au făcut progrese în domeniu, acestea trebuie continuate. În ultimii ani, comunitatea globală a înregistrat progrese semnificative în îmbunătăţirea vieţii fetelor.

Tema din acest an se desfăşoară sub deviza “With Her: A Skilled GirlForce”, potrivit site-ului www.un.org.