[VIDEO-FOTO] 13 septembrie, Ziua Pompierilor în România

437

Începând cu anul 1953, la data de 13 septembrie, în România se sărbătoreşte ziua pompierilor.

Este omagiat actul eroic al pompierilor militari pentru apărarea revoluţiei de la 1848 din Ţara Românescu, în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane.

În confruntarea inegală, au pierit mai mult de jumătate din efectivele Companiei de Pompieri Bucureşti. Pompierii supravieţuitori s-au retras în munţi şi s-au înrolat în armata condusă de Avram Iancu.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin au început marcarea evenimentului, în Reşiţa, încă de la începutul acestei săptămâni.

Astăzi, 13 septembrie, la sediul inspectoratului au loc activităţi de tip „Ziua porţilor deschise, când pompierii vor executa mai multe exerciţii demonstrative şi vor prezenta tehnica din dotare. Nu va lipsi un ceremonial militar şi religios specific sărbătorii zilei armei.

Ceremonia militar-religioasă a fost organizată pentru cei care, de multe ori îşi riscă viaţa pentru a salva bunuri sau alte vieţi. La eveniment au participat numeroşi reşiţeni, dar şi reprezentanţi ai tuturor structurilor cu care pompierii colaborează, inclusiv prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu:

Inspectorul şef colonelul Cristinel Coneru a condus ceremonia şi a adresat un salut tuturor pompierilor:

Ceremonia a cuprins o slujbă religioasă, parada militară, avansări în grad înainte de termen, acordarea de distincţii şi diplome şi un exerciţiu de descarcerare.