Pesta porcină confirmată într-un nou județ în România. Numărul județelor afectate a ajuns la 12

Un focar de pestă porcină a fost confirmat în satul Brăniştari din comuna Călugăreni, județul Giurgiu, care devine al 12 județ afectat de acest virus. Localnicii au anunțat autoritățile sanitar veterinare foarte târziu, după ce muriseră deja 30 de porci a relatat TVR.

În gospodăria în care a fost confirmat virusul pestei porcine africane, proprietarul creștea zeci de porci în condiţii precare. Problemele au apărut acum două săptămâni.

Aproape 30 de porci au murit înainte ca veterinarii să fie anunțați. Porcii nu erau înregistrați și nu au fost văzuți vreodată de un medic veterinar.

În comună nu există ferme, dar localnicii au în gospodării peste 300 de porci. Specialiștii DSV au prelevat mai multe probe pe care le-au trimis la analiză.

Autoritățile locale încearcă să afle cum a ajuns virusul pestei porcine africane în comună.

Proprietarul animalelor răpuse de virus nu va primi despăgubiri, pentru că porcii nu erau declarați. Mai mult, el va primi o amendă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis închiderea târgurilor din Călugăreni şi a celui din Bolintin Vale, pe o perioadă nedeterminată.

Au fost instituite filtre de control rutiere şi filtre de dezinfecţie formate din patru reprezentanţi ai DSVSA Giurgiu, doi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi doi reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean.

Noul focar de pestă porcină africană se adaugă celor peste 800 de focare confirmate în 11 judeţe: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău.

160 de mii de animale au fost sacrificate din această cauză.

De același autor

Related Articles