Patrimoniul – dezbătut în această seară în cadrul proiectului BĂILE CULTURALE HERCULANE!

279

Una dintre acțiunile importante desfășurate aseară în cadrul BĂILOR CULTURALE HERCULANE a fost conferința interactivă cu tema PATRIMONIUL – DE LA RESURSĂ LOCALĂ LA VALOARE UNIVERSALĂ, care a avut loc la Chioșcul pentru Fanfară din Parcul Central al stațiunii Băile Herculane, în prezența unui public numeros format din localnici și turiști interesați de tema abordată.

Conferința a fost susținută de arh. Oana Bogdan și arh. Anca Majaru, transformându-se într-o dezbatere interactivă, moderată de studentele la arhitectură Oana Chirilă și Patricia Blidariu – reprezentele HERCULANE PROJECT. Pe parcursul dezbaterilor, au avut loc discuții, au fost puse întrebări și s-au căutat răspunsuri împreună cu toți cei prezenți mulți fiind studenți arhitecți -, care și-au manifestat interesul pentru temele abordate!

Am discutat cu oamenii, localnici și vizitatori, despre felul în care putem să valorificăm moștenirea culturală pentru dezvoltare, felul în care ne dezvoltăm localitățile, cum să facem ca să valorificăm ceea ce am moștenit! Au fost numai oameni interesați, oameni care iubesc locul și foarte mulți tineri și mă refer inclusiv la liceeni, foarte motivați și toți cei care au participat au fost foarte emoționați… oamenii iubesc Băile Herculane! Am stabilit că nu trebuie să ne oprească obstacolele care apar, pentru că legislația în vigoare nu este clară, pentru că regimul de proprietate nu este clar și am stabilit că vom promova cu toții locul, în speranța că acolo unde este nevoie de o mică deblocare, aceasta se va întâmpla tocmai pentru că atât de mulți oameni își doresc rezolvarea situației!, ne-a declarat Oana Bogdan.

Mi se pare foarte important că s-a ajuns și în România să se vorbească despre patrimoniu ca resursă, nu ca o opreliște în dezvoltare și aici, în Herculane, am descoperit iarăși optimism în ceea ce înseamnă lucrul cu patrimoniul! De zece ani întreb despre Herculane și toată lumea îmi spune că nu se poate face nimic! Aici sunt deja a doua oară când în mijlocul unei comunități găsesc oameni determinați să folosească patrimoniul ca identitate a lor, ca resursă a lor și ca viitor al lor! Patrimoniul este multifațetat, noi vorbim aici de patrimoniul imobil, însă foarte important este patrimoniul imaterial al Băilor Herculane! Celebra poveste cu Sissi, pe care mi-a povestit absolut toată lumea, este un patrimoniu și fiecare interpretează, are propria poveste cu Sissi, clădirile de patrimoniu au povestea cu Sissi și eu nu cred că se va pierde vreodată o comunitate! O comunitate care stă împreună și-și spune poveștile și-și recunoaște valorile își păstrează patrimoniul. Iar aici, trebuie să subliniez, mi se pare că este o conlucrare totuși bună între administrația locală și grupurile de inițiativă civice și diverși privați și cetățeni care sunt dornici să se implice. Normal că este loc pentru mai bine, dar este totuși lăudabil ce se întâmplă aici!, ne mărturisește Anca Majaru.

Dezbaterea mi s-a părut una foarte bună și mi-a plăcut faptul că am avut un dialog și cu participanții… este foarte important să dialogăm cu comunitatea și să îi ascultăm, să-i aflăm părerea și astfel să-i implicăm! Temele sunt unele de actualitate, deoarece s-a discutate despre valoarea universală a patrimoniului și cum patrimoniul este o resursă de dezvoltare durabilă! Asta vine și în contextul în care noi încercăm să reactivăm o zonă, încercăm s-o dezvoltăm și să abordăm anumite strategii de dezvoltare durabilă, încercăm să includem în patrimoniul UNESCO tot ansamblul, deci a fost o dezbatere reușită! Mi-ar fi plăcut să vină mai mulți membrii ai comunității, dar sper că data viitoare se va remedia!, ne spune Oana Chirilă – managerul HERCULANE PROJECT.

Programul a continuat în Parcul Central din Băile Herculane cu un concert de jazz al trupei formată din A.C. – Leonte, Tavi Scurtu, Dan Mitrofan și Albert Tajdi, iar seara s-a încheiat cu proiecția filmului BERZELE – o animație pentru copii.

Paul-Sever Smadu.