BĂILE CULTURALE HERCULANE au cucerit Parcul Central al stațiunii de pe Valea Cernei!

407

Manifestările din cadrul proiectului BĂILE CULTURALE HERCULANE au continuat în această seară în Parcul Central al stațiunii de pe Valea Cernei cu o conferință pe teme culturale susținută de Corina Șuteu – fostul ministru al culturii, în prezența unui public numeros format din iubitori de cultură, localnici, dar și turiști aflați în această perioadă pe Valea Cernei. Seara s-a încheiat cu filmul USTUROI, prefațat de documentarul despre artistul plastic și caricaturistul Ion Barbu și orașul Petrila.

La finalul conferinței, Corina Șuteu ne-a declarat : “În primul rând, m-am bucurat foarte mult să vin aici la Herculane, mi se pare că este un loc foarte potrivit grație proiectului BĂILE CULTURALE HERCULANE, despre rolul pe care îl are cultura în construirea unui context legat de o comunitate și, în general, legat de regenerarea economică și spirituală a unui loc! Am vorbit despre motivele pentru care în continuare fondurile publice trebuie să susțină cultura și cum anume aceste fonduri publice trebuie să încurajeze de fapt un context creatic care să facă un anumit loc – cum este Băile Herculane – să-și recâștige strălucirea pe care o merită! Eu aș spune că Băile Herculane au un efect inspirațional, sunt un loc care inspiră, au o vibrație care inspiră, au clădiri absolut splendide, au o arhitectură și un fel de contrast între munte, natură și această arhitectură foarte grațioasă, rămasă din perioada Imperiului, care nu trebuie altceva decât pusă în valoare atât de bine cât ea poate fi pusă în valoare!”

Unul dintre participanții la acest proiect este artistul Ion Barbu, care a realizat desenul de zidul pasarelei dintre zona Fabricii de pâine și zona Blocuri, reprezentând o săptămână din viața Împărătesei Sissi : “Îmi place să cred că sunt un deschizător de drumuri, de aceea organizatorii m-au pus să zugrăvesc o bucată de zid, sarcină de care m-am achitat cu brio și am ieșit primul în întrecerea socialistă dintre artiștii care au venit aici! Mie mi se pare impardonabil faptul că cei de aici nu știu să profite de acest brand renumit, faptul că Împărăteasa Sissi și-a făcut aici băile, alături de alte capete încoronate și acesta ar trebui să fie brandul numărul 1 al acestei stațiuni! Mă bucur că tot deschizător de drumuri am fost și în asta… multă lume care trece pe lângă zidul meu spune că asta nu e o pictură, ci e o reclamă! Un lucru care pe mine mă bucură foarte mult!”

Programul zilei de mâine continuă cu definitivarea lucrărilor începute la startul proiectului, iar după-amiază și seara manifestările vor continua în Parcul Central, ne spune Andreea Săsăran – managerul de proiect :

Paul-Sever SMADU