[FOTO] „Ne ştim de 100 de ani”, cea mai mare coproducţie la nivel naţional, se joacă duminică la Reşiţa!

597

Teatrul este oglinda lumii încă din cele mai vechi timpuri și până astăzi și în oglinda aceasta Centenarul Marii Uniri trebuia pus sub vechiul criteriu-Cultura unește.

Și, iată că semnificația acestui principiu se oglindește într-un spectacol de referință pentru România-„Ne ştim de 100 de ani”, spectacol ce a  prins viață la Râmnicu Vâlcea prin punerea în scenă a celei mai mari coproducţii teatrale din câte s-au făcut până în prezent, la nivel naţional!

Primul oraș unde s-a jucat ”Ne ştim de 100 de ani” a fost Râmnicu- Vâlcea, evenimentul având loc în zilele de 6 şi 7 octombrie, în Sala Mare a Teatrului Anton Pann.

Iată că a venit și rândul Reșiței, ca sâmbătă și duminică, respectiv 10 și 11 noiembrie, ora 19, la Palatul Cultural din municipiu să aibă loc premiera în Banatul de Munte.

 

În conferinţa de presă susţinută la Palatul Cultural, managerul Teatrului de Vest şi protagonista spectacolului, Camelia Ghinea şi-au exprimat dorinţa ca publicul reşiţean să vină în număr cât mai mare sâmbătă şi duminică la Teatrul de Vest pentru a se bucura de acest eveniment unic în România care include şi două actriţe ale teatrului reşiţean, respectiv pe Camelia Ghinea şi Ana-Maria Cizler.

 

Dealtfel, Camelia a subliniat:

„Îl felicit pe managerul Florin Ionescu că a aplicat la Ministerul Culturii și a obținut finanțare pentru acest proiect. E mare lucru din atâtea teatre din țară să fie ales Reșița. Să dea Dumnezeu tot cu proiecte din astea să ne întâlnim, să dea Dumnezeu să facem treabă, să ieșim cât mai mult în afară pentru că vreau să vă spun că Teatrul de Vest din Reșița chiar merită, Teatrul de Vest din Reșița are o trupă extraordinar de cunoscută”.

Florin Gabriel Ionescu a mărturisit că este o mare onoare pentru Banatul de Munte ca teatrul reşiţean să fie reprezentat de două actriţe în acest proiect unic pentru întreaga ţară, menţionând că intrarea este liberă, dar se face pe bază de invitaţii ce pot fi ridicate de la casieria Teatrului de Vest.

Ambițiosul proiect „Ne ştim de 100 de ani”, dă naștere unui moment unic în istoria teatrului românesc grație unor oameni de cultură care s-au unit printr-un parteneriat între Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Anton Pann“ Râmnicu Vâlcea, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Teatrul de Vest Reșița şi Asociaţia ATARAXIA Râmnicu Vâlcea.

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii prin Programul Centenarul Marii Uniri şi de AFCN, dar susținut și de Consiliul Judeţean Caraş-Severin care a aprobat finaţarea proiectului cu suma de 149.000 de lei.

„E un proiect de peste 100.000 de euro, care se întinde până în anul 2020. Rezultatul este un spectacol pe care îl vom finisa până la sfârşitul lunii septembrie, începutul lui octombrie, şi va fi jucat la Reşiţa, Râmnicu Vâlcea, Arad şi Piatra Neamţ. în luna noiembrie. Se va juca în fiecare din cele patru teatre, de câte trei ori, în noiembrie, la fel şi în capitalele Moldovei, Ardealului şi Banatului, respectiv Iaşi, Cluj, Timişoara, şi va culmina cu o săptămână de spectacole, în luna decembrie a acestui an, la Teatrul Bulandra din Bucureşti. În anul 2019 spectacolul se va juca în principalele Institute Culturale Române din Europa. Proiectul e cea mai mare coproducţie la nivel naţional care s-a făcut până acum”, a spus regizorul Ştefan Iordănescu, iniţiatorul şi principalul coordonator al proiectului „Ne ştim de 100 de ani”.

Spectacolul interpretează tema Centenarului pe mai multe paliere, explicit şi metaforic, fără a se feri de umorul critic sau abordări teatrale inovatoare. Distribuţia de opt actori susţine o desfăşurare amplă de personaje şi tipologii, actuale şi tradiţionale, de la provincie la diaspora sau Piaţa Victoriei.

Distribuţia:
Teatrul de Vest Reșița: Ana Maria Cizler, Camelia Ghinea
Teatrul Tineretului din Piatra Neamț : Lucreția Mandric, Daniel Beșleaga
Teatrul „Anton Pann” Rămnicu Vâlcea: Andrei Cătălin, Andrei Brădean
Teatrul Clasic „Ion Slavici” Arad : Iulia Dinu, Sorin Calota

Regia: Ștefan Iordănescu, Scenariu: Vlad Tăușance, Scenografia: Dorothea Iordănescu, Muzica: Ildoko Fogarassy,Light design: Lucian Moga

Radio România Reşiţa este partenerul media al Teatrului de Vest!

Anca Bica Bălălău