Un parteneriat public-privat ar putea aduce beneficii pentru Căminul pentru Persoane Vârstnice din Sacu?

Un parteneriat public-privat ar putea aduce pentru Căminul pentru Persoane Vârstnice din Sacu o serie de beneficii. La această concluzie au ajuns, astăzi, reprezentanţii Consiliului Judeţean Caraş-Severin în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic Pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu, aflat în subordinea Consiliului Judeţean ar putea beneficia în următoarea perioadă de un parteneriat public-privat care va aduce beneficii, atât pentru operatorul privat cât şi pentru sectorul public: de exemplu eficienţă crescută în dezvoltarea proiectelor, perioadă de implementare mai mică, împărţirea riscurilor, mobilizarea de resurse atât publice, cât şi private, crearea de noi aptitudini şi posibilitatea ambilor parteneri de a învăţa din experienţa comună. În plus costurile pentru căminul de bătrâni din Sacu vor scădea dă asigurări vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionut Popovici.

Sunt foarte multe centre care funcţionează în acest sistem de parteneriat public-privat. Legislaţia în vigoare ne impune acest lucru. S-a constituit deja o echipă de lucru pentru a găsi soluţii pentru implementarea acestei idei. Există un potenţial partener pentru centrul de la Sacu”, ne-a declarat Ionut Popovici.

La polul opus directorul Căminului de Bătrâni din Sacu, Iosif Gherghinuţă este rezervat în declaraţii până nu va afla concret cu cine încheie acest parteneriat.

Nu pot să mă exprim până nu voi vedea concret ce implică acest parteneriat. Nu pot să spun nimic până nu văd cine este partenerul, dacă se implică sau nu…” a precizat Iosif Gherghinuţă.

Un alt beneficiu al parteneriatului public-privat este combinarea capacităţilor şi resurselor publice şi private care pot contribui la procesul de relansare economică în momentele de criză economică.

Deși interesele inițiale ale membrilor unui parteneriat public-privat sunt diferite, societatea privată fiind orientată către profit, iar instituția publică fiind interesată în primul rând de respectarea principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în utilizarea fondurilor publice, scopul final este același, și anume finanțarea, construcția, renovarea, gestionarea sau întreținerea unor bunuri prin intermediul cărora se dorește oferirea unor servicii publice de calitate.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles