Eu aleg România – Îndrăgostiţii de la Sultana

171

Cuplu bărbat-femeie, aparţinând Culturii Gumelniţa, practic un unicat în această zonă a Europei, unde cel mai adesea apare mama şi copilul.

3,4 milioane de ani. Atât a durat prima epocă din viaţa omului, epoca pietrei. Încercaţi să comparaţi mintal aceşti 3,4 milioane de ani cu cei 2018 ai erei noastre şi poate veţi înţelege mai bine de ce piesele ce provin din Antichitate prezentate în cadrul acestui serial reprezintă totuşi momente esenţiale.

Sau, şi mai bine, gândiţi-vă câte luni mai rămâne de top un calculator după ce l-aţi cumpăraţ până ce apare un procesor nou sau o placă de bază nouă sau una video cu caracteristici superioare. Viteza ameţitoare cu care se produc schimbările tehnologice în viaţa noastră ne împiedică să percepem „revoluţia“ pe care o putea reprezenta, în urmă cu câteva mii de ani, a simplă statuetă.

La o distanţă de poate 2.000 ani sau poate doar câteva sute de ani (metodele de datare nu ne permit o precizie mai mare), undeva, tot în sudul României de azi, la Sultana, un meşter al cărui nume, de asemenea, nu îl vom şti probabil niciodată, realiza, dintr-un motiv pe care putem doar să îl bănuim, o capodoperă asemănătoare cu „Gânditorul” şi „Soţia sa“, sculpturi ce aparţin culturii Hamangia, cum am văzut deja. Este vorba tot de un cuplu bărbat-femeie, mai puţin reuşit din punct de vedere al modelării plastice, dar care ne transmite o emoţie umană la fel de intensă ca şi cuplul hamangian.

Piesa pe care v-o prezentăm astăzi, descoperită de profesorul Vladimir Dumitrescu în cadrul culturii de final a neoliticului Gumelniţa, a fost botezată „Îndrăgostiţii de la Sultana“, după numele localităţii unde a fost dezgropată. Cultura Gumelniţa s-a întins pe o arie ce a cuprins Muntenia, Dobrogea, parte din Bulgaria Centrală, ajungând până aproape de Marea Egee.

Continuarea şi video pe site-ul eualegromania.ro