Studiu IRES: Arsenie Boca, Gigi Becali şi maşina BMW, printre preferinţele românilor

195

Lipsa modelelor şi a reperelor în România, este o realitate, potrivit unui sondaj al IRES.

În studiul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) cu titlul “România magică. Mituri şi aspiraţii ale românilor”, 57% dintre cei intervievaţi spun că au un sfânt din credinţa ortodoxă pe care îl venerează.

Pe primul loc se situează Arsenie Boca, deşi nu este canonizat, urmat de Ioan Botezătorul, Iisus Hristos şi Sfânta Maria.

32% dintre români au fost cel puţin o dată la un pelerinaj, 53% cred în icoane făcătoare de minuni, iar 90% cred că există suflet, 87% cred în păcat, 79% cred în îngeri, 74% cred în rai, 44% cred în învierea morţilor, 58% cred în existenţa iadului.

În sondajul publicat în ultimul număr al revistei “Sinteza”, la întrebarea “Care este personalitatea publică din România, cu care v-ar plăcea să vă asemănaţi?”, 6% au răspuns Gigi Becali, 3%Ion Ţiriac, 2%Andra Măruţă, 2%Monica Tatoiu, 2%Andreea Marin, 2%Gheorghe Hagi, 2%Smiley.

Studiul subliniază faptul că lipsa modelelor şi a reperelor este o realitate în România. Unul din cinci români (22%) îşi găsesc modele în viaţa publică de la noi, dar patru din zece admiră celebrităţi din străinătate.

sursa foto Ziua de Cluj