Presa internaţională despre protestul diasporei de la Bucureşti

246

Zeci de mii de români au ieşit în stradă vineri pentru a protesta împotriva guvernului social-democrat în mai multe oraşe din ţară şi în Bucureşti, unde sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine, relatează agenţiile de presă şi media internaţionale.

Reuters scrie – într-un articol cu titlul ‘Un protest antiguvernamental din România devine violent’ – că protestele au fost organizate şi promovate de grupuri de români care trăiesc peste hotare, furioase din cauza corupţiei înrădăcinate, salariilor mici şi tentativelor PSD de a slăbi justiţia într-una dintre cele mai corupte ţări din UE. În Bucureşti, relatează agenţia, unii protestatari au încercat să-şi facă drum spre clădirea guvernului prin cordonul de securitate, iar alţii au aruncat cu pietre şi sticle spre jandarmi, care au afirmat că grupuri de ‘provocatori’ au fost prezente în piaţă.

Pe măsură ce protestele s-au prelungit după lăsarea serii, oamenii legii au folosit un tun cu apă şi au lansat tot mai mult gaze lacrimogene spre mulţime. În unele înregistrări video postate pe social media pot fi văzuţi poliţişti bătând protestatari non-violenţi care îşi ţin mâinile ridicate, notează Reuters.

Printre protestatarii care au traversat Europa pentru a lua parte la mitingul de la Bucureşti este şi şoferul de camion Daniel Ostafi, de 42 de ani, care s-a mutat în Italia în urmă cu 15 ani în căutarea unui viitor despre care spune că România nu i-l putea oferi familiei sale, relatează Reuters. Alături de el s-a aflat şi Mihai Poduţ, de 27 de ani, un lucrător în construcţii care a plecat din ţară în 2014 şi s-a stabilit în Franţa, apoi în Germania. Ei s-au alăturat miilor de protestatari care au agitat steaguri ale României şi ale UE sub un soare arzător, scandând ‘Partid de hoţi’ şi cerând demisia guvernului. Pe clădirile din jurul pieţei au fost proiectate mesajele ‘Noi suntem poporul’ şi ‘Fără violenţă’.

France Presse relatează despre eveniment într-un articol cu titlul ‘România: gaze lacrimogene şi un tun cu apă folosite pentru dispersarea unei manifestaţii a expatriaţilor’. Agenţia franceză scrie că zeci de mii de români, printre care numeroşi expatriaţi, au manifestat vineri la Bucureşti împotriva guvernului de stânga.

O mie de jandarmi şi de poliţişti au intervenit pentru a evacua Piaţa Victoriei, teatrul ciocnirilor provocate, potrivit jandarmeriei, de ‘membri ai galeriilor cluburilor de fotbal’.

Aproape 250 de persoane au avut nevoie de îngrijiri după ce au inhalat gaze iritante şi lacrimogene, în timp ce în jur de zece jandarmi au fost răniţi de pietrele şi sticlele aruncate de protestatari, potrivit serviciilor de urgenţă citate de AFP.

Financial Times titrează că ‘Un protest antiguvernamental din România se termină în violenţă’, menţionând că aproape 250 de oameni au fost răniţi după ce protestatarii au avut mai multe ciocniri cu poliţia. Financial Times menţionează că protestul a început paşnic, dar a degenerat atunci când manifestanţii au încercat să străpungă cordonul din faţa guvernului, iar poliţia a răspuns în forţă, utilizând în cele din urmă gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

‘Expaţii români pun în scenă un imens protest antiguvernamental la Bucureşti’, scrie Washington Post, care preia relatarea evenimentului făcută de Associated Press.

AP menţionează că unii participanţi au intrat în conflict cu poliţia când au încercat să spargă cordonul din jurul guvernului şi precizează că mai multe persoane au fost reţinute. Poliţia a folosit în repetate rânduri gaze lacrimogene şi, seara târziu, un tun cu apă.

‘Un protest a zeci de mii de oameni împotriva corupţiei din România duce la violenţă’, scrie şi New York Times, care estimează numărul participanţilor la manifestaţie la 100.000.

New York Times menţionează că unii dintre protestatari au aruncat cu sticle şi pietre în jandarmi şi că tensiunile au crescut în intensitate în cursul nopţii. Publicaţia mai notează că la puţin timp după ora locală 23.00, forţele de securitate au început să-i disperseze cu forţa pe protestatari din Piaţa Victoriei.

Sursa: Agerpres

Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor