Două călăuze au fost reţinute 24 de ore pentru trafic de migranţi

81

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au depistat, în cadrul unei acţiuni pe linia combaterii migraţiei ilegale desfăşurate pe raza judeţului Timiş, doi cetăţeni români care au sprijinit 20 de cetăţeni din Irak, Siria şi Iran în încercarea de trece ilegal frontiera.
Călăuzele au fost reţinute 24 de ore, iar cei 20 de cetăţeni străini au fost preluaţi de Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru solicitanţii de azil.

Ieri, în jurul orei 12.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au identificaţ pe raza judeţului Timiş, două mijloace de transport, un autoturism şi un microbuz, conduse de doi cetăţeni români. În microbuz se aflau 20 de cetăţeni străini, care nu aveau documente de identitate asupra lor, autoturismul având rol de antemergător.

Având în vedere faptul că nu îşi justificau prezenţa în zonă, cetăţenii străini – 7 bărbaţi, 7 femei şi 6 minori – şi cei doi şoferi români au fost conduşi la sediul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timiş pentru cercetări.

Cetăţenii străini provin din Irak, Siria şi Iran, adulţii au vârste cuprinse între 20 şi 37 de ani, iar copiii între 1 şi 12 ani. De asemenea, în cadrul cercetărilor s-a mai stabilit că cei doi cetăţeni români, I.C. şi T.G., ambii în vârstă de 44 de ani, aveau rol de călăuze şi i-au ajutat pe cetăţenii străini să treacă ilegal frontiera, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, pentru cei 20 de cetăţeni străini, respectiv trafic de migranţi pentru cei doi cetăţeni români, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
Totodată, pe numele celor doi cetăţeni români au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, iar cei 20 de cetăţeni străini au preluaţi de Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru solicitanţii de azil.

SURSA: Poliţia de Frontieră Timiş