[FOTO-VIDEO] IOSIF este noul episcop romano-catolic de Timişoara: Canonicul Jozsef Csaba Pal a preluat cârma diecezei de la E.S. Martin Roos

945

IOSIF este noul episcop romano-catolic de Timişoara!

BINECUVÅNTAREA ARHIEREASCA ÎMPĂRȚITĂ DE CĂTRE PREASFINȚIA SA IOSIF!

Publicată de Stefanescu Elena pe Luni, 6 august 2018

 

În anul Centenarului Canonicul Carolinus Senior Jozsef Csaba Pal a preluat cârma de la administratorul apostolic dr. h.c. Martin Roos care, odată cu împlinirea vârstei de 75 de ani, s-a retras din activitate, obţinând titlul de episcop emerit. Noul episcop al Diecezei de Timişoara vine de la Reşiţa unde a slujit mai bine de trei decenii, chiar dacă este harghitean de origine.

După studiile gimnaziale a urmat Școala de cantori din Alba Iulia, iar după absolvire și-a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din acelaşi oraş. A fost hirotonit întru preot la 21 iunie 1981 de către episcopul Jakab Antal.

După hirotonire, timp de patru ani, a activat în calitate de capelan la Parohia Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul din Târgu-Mureș, iar începând cu anul 1985 și-a continuat activitatea în Dieceza de Timișoara. Episcopul de pe-atunci, Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaș și Nitzkydorf. În anul 1987, a ajuns în Parohia Maria Zăpezii din Reșița ca preot-paroh, urmându-i în funcţie defunctului paroh Monsignor Paul Lackner, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Banatului Montan.

Cum spuneam, acesta a păstorit timp de peste 3 decenii Parohia romano-catolică Maria Zăpezii din Reşiţa şi a fost numit anul acesta episcop de Sfântul Părinte Papa Francisc. Cu câteva ore înainte de preluarea oficială a noii funcţii ierarhice, fostul arhidiacon al Banatului Montan, Jozsef Csaba Pal a mărturisit pentru Radio Reşiţa că, de-a lungul celor trei decenii a fost pentru comunitatea sa fiu, frate şi părinte spiritual:

Până în prezent, noul episcop a activat cu pricepere şi dăruire, dând dovadă în această slujire de multă râvnă şi fidelitate. Activitatea depusă în slujba Diecezei de Timişoara a fost apreciată atât de clerul acesteia, cât şi de credincioşi. Pentru contribuția marcantă la viața spirituală și mișcarea ecumenică defășurată la nivelul municipiului Reșița în anul 2010 Consiliul Județean i-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin, fapt care l-a determinat să mărturisească pentru sutele de credincioşi de toate confesiunile prezenţi ieri la Sfânta Liturghie de hram şi de rămas bun a lăcaşului de cult pe care l-a păstorit cu pricepere şi dăruire, că este un produs al comunităţii din Reşiţa:

Astăzi, în cadrul unei Sfinte Liturghii pontificale, părintele Jozsef Csaba Pal a fost consacrat şi instalat oficial episcop diecezan de Timişoara, în prezenţa a 35 de arhiepiscopi confraţi în unitate şi a nunţiului apostolic ES Miguel Mauri Buendia – reprezentantul Sf. Scaun în România şi Republica Moldova.

Amănunte despre un eveniment istoric în Banat în anul Centenarului Marii Uniri, am aflat de la vicarul general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara, Monsignor Johann Dirschl:

Amintim că, oficial noul arhidiacon al Banatului de Munte, care îi va urma la Reşiţa părintelui Jozsef Csaba Pal va fi anunţat la data de 2 septembrie 2018, însă până atunci îndatoririle administrative în Parohia romano-catolică Maria Zăpezii din Reşiţa vor fi preluate de vicarul parohial, părintele capelan Janos Varga. (Hardy Cvoica)

Surse foto şi video: Episcopia Romano-Catolică de Timişoara; facebook prof. dr. Elena Stefanescu

3 COMENTARII

    • … şi nu este acelaşi lucru Pal Jozsef Csaba cu Jozsef Csaba Pal, trăim în România din câte ştiu eu şi sincer nu vi-o spun cu niciun fel de răutate… şi nu este doar episcop al Timişului şi al Diecezei de Timişoara din câte ştiu.

Comentariile sunt închise.