[FOTO] Motor: ”Caransebeș Film Festival” în peroada 30 iulie -5 august !

214

Caransebeș, în maghiară Karánsebes, în germană Karansebesch, este un oraș al Banatului de Munte, format din localitățile componente Caransebeș, reședința și Jupa. În Evul Mediu până în secolul al XVI-lea Caransebeșul a fost centrul politic al unui district românesc care se bucura de autonomie și istorie proprie. Se află la confluența râurilor Timiș și Sebeș, ultimul curgând din Munții Țarcu. În vest, se află în contact direct cu Munții Banatului. Este un important nod feroviar, fiind localizat la aproximativ 40 km depărtare de Reșița, 21 km de Oțelu Roșu, 70 km de Hațeg și în jur de 25 km depărtare de stațiunea de schi Muntele Mic, aflată în Munții Țarcu.

Tot în Cransebeș evenimentele istorice de la sfârşitul anului 1918 l-au găsit pe Miron Cristea în scaunul episcopal, în care fusese ales în 1909, însă pe care l-a ocupat abia în 1910. După cum se ştie, numele întâiului Patriarh al României, Miron Cristea a rămas înscris, pentru totdeauna, în Cartea de Aur, în care se află înscrise numele marilor bărbaţi ai ţării care au făcut parte din generaţia de aur a Marii Uniri din 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia. Atunci şi acolo ,,s-a înfăptuit cea mai mare minune: unirea politică a tuturor românilor” .După întronizarea de la București, Miron Cristea s-a întors la Caransebeș și a mulțumit clerului și poporului de aici pentru anii rodnici petrecuți în Banat. A făcut și o donație de 30.000 de coroane episcopiei pe care a condus-o, banii urmând a fi împărțiți la fondul pentru zidirea unei noi catedrale, la ridicarea căminului studenților bănățeni și la construcția bisericii de la Mănăstirea ‘Izvorul Miron’, al cărei ctitor a fost.

Cu mare plăcere am venit la această Tribună care este Radio Reşiţa pentru a anunţa un eveniment ce durează 7 zile

În Anul Centenarului Marii Uniri, orașul de pe Timiș și Sebeș își valorifică potențialul cultural prin diverse manifestări deosebite, astfel în peroada 30 iulie -5 august va avea loc cea de-a doua ediție a ”Caransebeș Film Festival” al cărui director artistic este regizorul Ioan Cărmăzan.

Directorul Casei de Cultură “George Suru” din Caransebeş, Ioan Cojocariu, a declarat pentru ascultătorii Radio România Reşiţa:

“Cu mare plăcere am venit la această Tribună care este Radio Reşiţa pentru a anunţa un eveniment ce durează 7 zile, cea de-a doua ediție a ”Caransebeș Film Festival” unde vrem să participe alături de caransebeşeni şi locuitorii din Valea Bistrei, Valea Timişului, Valea Boului pentru că toţi sunt prietenii noştri şi vrem să facem un act cultural cu adevărat.Este o dublă sărbătoare: Centenarul Unirii şi Centenarul Filmului Românesc.

Ioan Cărmăzan, personalitate marcantă a filmului românesc, născut la Bocşa în Caraş-Severin vrea,  din poziţia de Preşedinte al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film, să ne aducă filme ca un Moş Crăciun în plină vară şi să-şi lase amprenta print-un  eveniment cultural de excepţie.Toţi cei care sunt în Caransebeş sau în trecere să vină sub platanii din „General Ioan Dragalina”, pentru două ore de neuitat”.

Anul acesta, filmele românești se împletesc cu cele străine și au fost alese astfel încât să fie pe placul întregului public: de la filme istorice la comedii, de la animații și aventuri la acțiuni și SF-uri. Pe lângă filmele ce vor putea fi vizionate în fiecare seară începând cu ora 21 în Parcul „General Ioan Dragalina”, festivalul va aduce pentru cei interesați difuzarea primului film documentar despre istoria românilor, în data de 1 august, începând cu ora 11, la Cinematograful Luna din municipiu, dar și susținerea unui simpozion cu tema „100 de ani de cinematografie românească”, în data de 4 august, începând cu ora 17, la Casa de Cultură „George Suru”, marcând astfel Anul Centenarului Marii Uniri.

Intrarea este liberă!

Anca Bica Bălălău