ITM Caraş-Severin amendează în fiecare lună… degeaba

În fiecare lună, inspectorii de muncă dau amenzi pe bandă rulantă, însă agenţii economici continuă nepăsători să-şi vadă de afaceri, chiar şi cu încălcarea prevederilor legale.

În luna iunie 2018 Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a efectuat 226 controale, din care 113 în domeniul relaţiilor de muncă şi tot atâtea în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicându-se amenzi contravenţionale în valoare totală de 96.200 lei.

În domeniul relațiilor de muncă valoarea amenzilor aplicate a fost de 75.200 lei, din care 60.000 lei pentru 3 angajatori care foloseau munca nedeclarată. La aceştia au fost identificate 3 persoane  fără forme legale de angajare. Domeniile de activitate ale angajatorilor sancţionaţi pentru muncă nedeclarată sunt: baruri, colectare fier vechi, asistenţă stomatologică.

Principalele deficienţe întâlnite au fost: neîncheiere în formă scrisă a contractului individual de muncă, nestabilirea şi negarantarea în plată a salariului minim brut gatantat în plată, netransmiterea în registrul general de evidenţă a salariaţilor a datelor referitoare la încetarea contractelor individuale de muncă, neînscrierea programului de lucru în cuprinsul documentului de angajare, neiniţiere negociere contract colectiv de munca, nerespectare repaus săptămânal şi spor de noapte, neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de inspectorii de muncă la controlul anterior, etc.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă amenzile (21.000 lei) au fost aplicate pentru deficienţe referitoare la: funcționarea dispozitivelor de protecție, instruirea lucrătorilor, autorizarea instalațiilor sub presiune și de ridicat, efectuarea controalelor medicale la angajare și periodic, asigurarea măsurilor de prim ajutor, purtarea echipamentului individual de protecție, semnalizarea de securitate a locurilor de muncă, etc.

În perioada 01.06.2018 – 30.06.2018 au fost comunicate 9 evenimente care au avut ca urmare 1 deces și 8 incapacități temporare de muncă. La sfârşitul cercetărilor se va stabili dacă aceste evenimente se încadrează în categoria accidentelor de muncă.

S-au dispus de către inspectorii de muncă 301 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor.

Din aplicaţia electronică REVISAL constituită la nivel naţional şi gestionată de Inspecţia Muncii, la angajatorii din judeţ figurează 51.175 de salariaţi activi, 56.640 contracte individuale de muncă în derulare (din care 50.287 pe perioadă nedeterminată şi 6.353 – perioadă determinată).

În baza Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 582 zilieri, iar conform Legii nr.62/2011 a dialogului social, s-au înregistrat 4 contracte colective de muncă şi 2 acte adiţionale (prelungire a duratei de valabilitate/modificare a contractului colectiv de muncă).

Cele mai citite

Related Articles