Furtună de zăpadă şi temperaturi scăzute în Statele Unite ale Americii

multa zapada

Sâmbătă, 4 ianuarie

Cel puţin 11 oameni şi-au pierdut viaţa în nord-estul Statelor Unite din cauza furtunii de zăpadă care afectează de mai multe zile regiunea. Statele New York şi New Jersey au decretat starea de urgenţă. Mii de zboruri au fost anulate – în principal la New York, unde primarul a dat lecţii de deszăpezire pe Twitter.

Stratul de zăpadă depăşeşte 60 de centimetri la nord de Boston, unde sunt aşteptate şi temperaturi de minus 20 de grade. Minus 18 grade sunt prognozate la New York şi minus 16 la Philadelphia. Majoritatea instituţiilor publice – inclusiv şcolile – şi-au suspendat activitatea. Nu se mai lucrează nici la sediul ONU din New York.

Un val de frig s-a abătut şi asupra estului Canadei. În provincia Quebec s-au înregistrat azi-noapte minus 44 de grade, iar provinciile atlantice Noua Scoţie şi Terra Nova s-a depus deja un strat de 30 de centimetri de zăpadă.

Vineri, 3 ianuarie

O furtună de zăpadă, însoţită de vânturi puternice şi temperaturi extrem de scăzute, a lovit nord-estul Statelor Unite, paralizând traficul aerian şi rutier. Gerul se instalează în tot mai multe state, avansând spre sudul ţării.

Potrivit corespondentului Radio România, Ani Sandu, furtuna a adus 58 de centimetri de zăpadă în localitatea Boxford din Massachusetts, 33 în Boston, 45 în apropiere de New York. Meteorologii avertizează că viteza vântului în unele regiuni ar putea ajunge astăzi la 50 km/oră.

Guvernatorii din New York şi New Jersey au declarat încă de ieri stare de urgenţă. Tot în New York mai multe drumuri naţionale au fost închise pe timpul nopţii. Peste 2.000 de zboruri au fost anulate ieri, iar alte 1.300 astăzi. Trenurile pe coasta de est urmează să circule după un orar modificat.

În New York şi în Boston autorităţile au decis că elevii să nu meargă la şcoală astăzi. Noul primar al New York-ului, Bill de Blasio, care a depus jurământul în prima zi a noului an, i-a sfătuit pe locuitori să stea pe cât posibil în casă. Potrivit presei americane, milioane de persoane ar fi afectate de vremea rea.

Cele mai citite

Related Articles