Poliţia vă avertizează! Reguli de aur pentru cumpărături online

117

Poliţiştii au demarat o campanie de prevenire și conștientizare intitulată BuySafePaySafe, după ce 95 de infractori specializați în comiterea de fraude online au fost arestați în timpul Operațiunii E-Commerce 2018 (eComm 2018), o acțiune comună a organismelor de aplicare din 28 de state europene, ce s-a desfășurat în perioada 4-15 iunie 2018.

În cadrul campaniei de prevenire și conștientizare, pentru a nu deveni victima fraudelor online, Poliția reamintește câteva reguli de aur de care trebuie să țineți cont pentru a efectua cumpărături online sigure:

1. Folosiți carduri de credit atunci când faceți cumpărături online.
Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților. Dacă nu primiți ceea ce ați comandat, emitentul cardului vă va returna banii.

2. Cumpărați din surse sigure.
Cumpărați de la firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați rating-ul vânzărilor pe site-urile de comerț online.

3. Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat.
Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet (spre exemplu: https://www.regulideaurpentrucumparaturionline

4. Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online.
Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.

5. Fiți atenți la plățile recurente (automate).
Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informați-vă cum puteți să încetați serviciul plăților automate (recurente).