[FOTO] ISU Hunedoara are un simulator de incendiu

Centrul de pregătire și antrenament al pompierilor din Orăștie găzduiește, la inițiativa I.G.S.U., în premieră în România, prezentarea unui simulator în care se pot crea condițiile existente într-un incendiu real.

Simulatorul Drager de antrenament la foc este un container, cu o lungime de 13 metri și jumătate și o lățime de 4 metri, în care sunt amenajate 2 incinte ce servesc ca și teren de antrenament pentru o multitudine de situații.

În timpul antrenamentului, pompierii se confruntă cu flăcări reale, căldură extremă, umiditate ridicată, vizibilitate scăzută și fum dens. Scenariile de incendiu pot fi diverse, de la cele comune la mobilier sau aparate electrocasnice, până la cele la recipienți cu gaz sau la aprinderea bruscă a întregului spațiu al încăperii.

Modulul, deservit de 3 pompieri, unii cu vechime de peste 20 de ani în domeniu, este ușor transportabil și independent din punct de vedere al alimentării cu energie electrică deoarece este echipat cu generatoare de curent.

În ciuda temperaturii ridicate, ce poate fi produsă în interiorul containerului, acesta oferă un mediu sigur pentru antrenament, prin intermediul senzorilor de temperatură și gaz fiind posibilă întreruperea arderii și ventilarea automată a incintelor dacă se înregistrează depășirea unor limite standard.

Inspectorul șef al I.S.U. Hunedoara, lt.col. Viorel Demean, spune că acesta a fost un bun prilej ca echipele de intervenție din județul Hunedoara dar și din județele Alba, Bihor, Caraș, Sibiu și Timiș să se antreneze împreună într-unul dintre cele mai performante simulatoare de foc existente în lume la această oră.

La această sesiune de pregătire au participat și reprezentanți ai I.G.S.U., M.Ap.N și ai Insemex Petroșani. În perioada următoare, simulatorul Drager va fi prezent la Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu„ Boldești.

Cele mai citite

Related Articles