Muzeul Cineastului Amator şi UEMR iau “Trenul spre maturitate”

120

Sâmbătă, 16 iunie, începând cu ora 21:15, la Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa va avea loc proiecţia filmului documentar “Tren spre maturitate”, 2015. Regizor: Klára Trencsényi.

Tren spre maturitate” spune povestea “trenului copiilor” construit în 1948 în Ungaria comunistă, a cărui funcţionare este de atunci încredinţată adolescenţilor. În trecuţ “calea ferată a pionierilor”, unde aceştia puteau fi mecanici de locomotivă sau conductori, puteau vinde bilete sau coordona trenuri, era visul fiecărui copil, de la Leipzig până la Vladivostok.

Oferind o mostră remarcabilă de observaţie documentară, filmul Klárei Trencsényi plasează acest proiect utopic în dialog cu prezentul, analizând modul în care “trenul copiilor” îi ajută pe protagoniştii filmului să înveţe despre responsabilitate şi să supravieţuiască într-o lume în care se confruntă de la o vârstă fragedă cu realitatea dură a capitalismului liberal.

În pragul maturităţii, gemenii Viktor şi Karmen şi prietenul lor Gergo operează întrerupătoare, leviere şi telefoane demodate, se aliniază pentru ceremonia înălţării steagului şi în acelaşi timp, iau decizii fundamentale cu privire la vieţile lor. Între timp, mama gemenilor munceşte din greu ca să poată supravieţui, iar Gergo locuieşte cu bunicii pentru că părinţii sunt nevoiţi să lucreze în străinătate.

Invitat special: Georgian Popovici.
Pasionat de ciclism şi implicat activ în promovarea turistică a Banatului Montan, a realizat printre primele filmări cu drona a rutei feroviare Anina-Oraviţa. Georgian încearcă să implice oamenii în ce priveşte promovarea celei mai frumoase căi feroviare montane din România.
Proiecţia va avea loc în curtea universităţii, iar în caz de vreme nefavorabilă va avea loc în sala B.1.

Organizatori sunt Muzeul Cineastului Amator şi Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

(Ada Botezan)