Simfonia nr. 2 – Lobgesang (Imn de laudă) de Mendelssohn, la Sala Radio

61

Vineri, 8 iunie (ora 19:00), Orchestra Naţională Radio susţine la Sala Radio un concert conceput în jurul numelui celebrului compozitor german Felix Mendelssohn, considerat adesea un Mozart al romantismului, prin numeroasele sale creaţii care au marcat sec. XIX.

Sub bagheta lui József Horváth – dirijor al Operei Maghiare şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, al cărui repertoriu conţine peste 40 de opere şi sute de lucrări simfonice, veţi asculta o lucrare monumentală: Simfonia nr. 2 intitulată Lobgesang (Imn de laudă), imn închinat divinităţii bazat pe texte din Biblia luterană. Compusă cu prilejul aniversării a 400 de ani de la inventarea tiparului de către Gutenberg, lucrarea, despre care se spune că a fost inspirată de simfonia a IX-a a lui Beethoven, s-a bucurat de un mare succes la premiera absolută de la Leipzig, din 1840.

Concertul de la Sala Radio se desfăşoară cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu) şi a soliştilor vocali: Diana Ţugui – soprană, Cristina Grigoraş – soprană şi Pataki Adorján – tenor.

Ca dirijor invitat, József Horváth a condus orchestrele filarmonicilor din ţară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio şi Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid şi a dirijat, de asemenea, la Operele Naţionale Bucureşti, Iaşi, Timişoara, cea din Budapesta şi Opera Braşov. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naţionale din 2016 i s-a acordat Premiul pentru cel mai bun dirijor, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

Dirijor al Corului Academic Radio, Ciprian Ţuţu are o activitate artistică foarte bogată: de la spectacole de operă, până la concerte à cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre. Ciprian Ţuţu este şi dirijor al Corului Gheorghe Dima – Braşov şi maestru de cor la Opera Braşov. În 2011 a devenit membru al cvintetului vocal Anatoly, alături de care participă la concerte, festivaluri şi competiţii.

Soprana Diana Ţugui este solistă a Operei Naţionale Române Cluj-Napoca. Artista a participat la masterclass-uri oferite de personalităţi ale cântului precum Viorica Cortez, Jaume Aragall, Teresa Berganza, Dalton Baldwin. În afara fascinaţiei pe care o are pentru repertoriul de operă şi operetă, în care a avut deja cel puţin 20 de roluri de eroine principale, Diana Ţugui abordează frecvent repertoriul de lied sau cele mai cunoscute şi dificile partituri vocal-simfonice. Diana Ţugui a fost apreciată în lucrarea simfonică Peer Gynt, alături de actorul Florin Piersic (Festivalul Artelor din Bucureşti) şi în musical-ul Omul din La Mancha, cu Tudor Gheorghe în rolul principal.

Cristina Grigoraş este în prezent solist vocal la Opera Naţională Iaşi. Laureată a premiului III la Concursul Vincenzo Bellini, Italia (2013), soprana a colaborat cu Opera Braşov, Opera Craiova, Filarmonica Moldova – Iaşi, Ateneul Iaşi etc. şi a efectuat turnee cu Opera Naţională Iaşi şi Filarmonica Moldova în Germania, Austria, Elveţia, Italia, Franţa şi Olanda.

Tenorul Pataki Adorján este solist al Operei Maghiare din Cluj-Napoca şi colaborează cu toate filarmonicile din ţară, fiind în prezent şi colaborator permanent al Operei Naţionale din Budapesta. Totodată, artistul mai este invitat al operelor din Germania – Darmstadt, Chemnitz, Bonn, Aachen, Norvegia – Bergen, Italia – Como. Repertoriul său include atât lucrări simfonice cât şi vocal-simfonice şi a interpretat roluri importante în opere precum Luisa Miller, La Traviata, Simon Boccanegra de G. Verdi, Madama Butterfly, La Bohème de G. Puccini, Székelyfonó de Z. Kodály.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.