Lupii, sămânţă de gâlceavă între comisarii de mediu şi oierii de pe Semenic

610

Stânele din zonele montane ale judeţului Caraş-Severin ameninţate de lupi.

Fermierii din perimetrul Semenic, Gărâna, Brebu Nou şi Borlova, care-şi păşunează turmele şi cirezile, sunt speriaţi de fiarele sălbatice care au reînceput să apară în peisaj. Oierii motivează deţinerea numărului mare de câini de la stâne din faptul că lupii dau târcoale turmelor.

Nicolae Ifca – directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului pentru Radio Reşiţa:

“Lupi au fost observaţi în Semenic, e o zonă în care lupul e la el acasă. Aceştia au fost observaţi de proprietarii de animale de la stână, spre înserat, când ciobanii au încercat să-şi mulgă oile, au văzut cum se apropie către stână.”

Nicolae Ifca – directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului recomandă crescătorilor de animale să le supravegheze în permanenţă atunci când umblă libere la păşunat, dar şi să respecte legea în ceea ce priveşte numărul de câini pentru a nu pune în pericol siguranţa turiştilor care îşi petrec vacanţele în ţinuturile montane din judeţ.

Nicolae Ifca sa mai spus pentru Radio Reşiţa că, lupul este o specie protejată, iar vânătoare lui se poate face doar cu derogare specială de la Ministerul Mediului, câinii însă, înmulţiţi fără număr şi lăsaţi nesupravegheaţi pe domeniul public, vor fi împuşcaţi de vânători.

(Hardy Cvoica)

Foto: arhiva