Stropi de Soare – un festival dedicat copiilor cu cerinţe educaţionale speciale

Pentru prima oară în Caraş-Severin astăzi, 24 mai, s-a desfăşurat un eveniment cultural adresatcopiilor cu cerinţe educaţionale speciale. Festivalul judeţean cu participare regională “Stropi de soare“ a fost organizat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “Aurora” Reşiţa.

Pe scena cinematografului Dacia au evoluat formaţii artistice din 10 şcoli ale judeţelor Timiş, Hunedoara, Bihor şi Caraş-Severin unde învaţă elevi cu dizabilităţi.

Peste 100 de copii au atras vii aplauze la scenă deschisă  prin actul artistic la cele cinci secţiuni ale festivalului: dansuri populare, teatru, grupuri corale, dans modern şi recitare poezie în grai bănăţean.

La aceast festival s-au întâlnit cu mult drag elevii şcolii gazdă cu oaspeţii veniţi din Oradea, Simeria, de la Lugoj şi Timişoara, Caransebeş Bocşa dar şi din comuna Brebu.

Publicul numeros din sala Dacia din Reşiţa a fost impresionat de toate reprezentaţiile de pe scenă. Dansurile populare din Banat şi din Bihor au dat multă culoare spectacolului în care artiştii erau ei, copiii speciali care mereu şi mereu dovedesc prin ceea ce fac că  sunt aleşi să fie speciali. S-a remarcat ca de fiecare dată trupa de teatru a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă „Aurora” cu piesa “Dl. Goe” iar copiii de la Centrul Şcolar “Alexandru Roşca” din Lugoj  cu toată candoarea lor au transmis multe pilde în sceneta “După faptă şi răsplată”.

Cu multă bucurie au fost primiţi şi apreciaţi copiii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Primăvara din Reşiţa, premiaţi la secţiunea teatru cu piesa “Pinocchio şi pomul cu monede”.

“Stropi de soare” şi căldură venită din suflet de copil au transmis şi elevii veniţi de la Simeria  de la Centrul de Pedagogie Curativă. Ei au fost “Romanticii“ care prin dansul lor  au ridicat sala în picioare şi aplauzele prelungite ale spectatorilor au fost semnul de apreciere pentru momentul artistic oferit.

Juriul  Festivalului “Stropi de soare“ a desemnat câştigătorii la fiecare secţiune de concurs care au fost recompensaţi cu diplome şi cupe.

Primul loc a fost obţinut de două ansambluri de dansuri populare, şcoala specială “Orizont” din Oradea şi echipa şcolii gazdă, la secţiunea teatru, copiii de la “Aurora” din Reşiţa au obţinut punctajul maxim, cel mai bun recitator a fost desemnat elevul şcolii speciale “Christiana” din Bocşa, “Azur” a fost ales cel mai bun grup coral format din fetele de la “Aurora” iar la dans modern generaţia în blugi şi adidaşi a fost premiată cu locul I pentru toate trupele participante.

Povestea “Stropilor de soare” de la Reşiţa va continua de acum înainte, aşa a promis iniţiatorul acestui festival, directorul C.Ş.E.I. “Aurora” Reşiţa, prof. Liviu Moise,  cel care astăzi a realizat alături de întreaga echipă de cadre didactice a şcolii,  prima ediţie a unui festival de excepţie  dedicat copiilor cu dizabilităţi.

Povestea va avea  multe pagini şi eroii  vor fi mereu ei, copiii speciali.

Evenimentul  a fost  organizat  de  C.Ş.E.I. „Aurora” Reşiţa cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa, Consiliul Local şi Primăria Reşiţa. (

Mihaela Holub)

Cele mai citite

Related Articles