Locurile de parcare dintre blocuri, doar pentru timisoreni?

196

Locurile de parcare amenajate şi numerotate între blocurile din Timişoara ar putea să nu mai poată fi folosite decât de cetăţenii cu buletin şi maşinile înmatriculate în Timiş. Propunerea ii apartine primarului Nicolae Robu care a lansat un sondaj pe aceasta tema, pe Facebook.

După cum am spus în nenumărate rânduri, Timisoara, ca orice oras dinamic, ca orice oras cu rol de capitală, fie ea si doar informală, trebuie să fie un oras deschiş un oras îmbietor pentru cetăteni din afara sa, un oras integrator, un oras în care toti cei ce optează să-i devină locuitori -mai bine zis: noi cetăteni- să se simtă în el, însusindu-si spiritu-i si îmbogătindu-l, acasă. Si, la dinamica cu care se dezvoltă, Timisoara are nevoie stringentă de noi cetăteni, de multi noi cetăteni si, din fericire, si-i asigură.

Însă, noii cetăteni trebuie să înteleagă că au datorii, chiar obligatii fată de orasul care-i adoptă cu atâta generozitate. Prima datorie, obligatie, chiar, este să-si facă mutatie de domiciliu în buletin, iar a doua, să-si transcrie masinile pe Timisoara. Nu este corect fată de oras, nu este corect fată de timisorenii contribuabili la bugetul local, ca ei să folosească zi de zi tot ce le oferă orasul, realizat pe banii acestora, să uzeze drumurile, să folosească parcările dintre blocuri etc., dar să plătească diversele taxe comunitare în alte localităti.

Iată de ce, intentionez ca locurile de parcare -multe mii!- amenajate pe bugetul local în cartiere, să fie numerotate si date gratuit exclusiv cetărenilor cu domiciliul stabil sau flotant în Timisoara, posesori de masini înmatriculate si fiscalizate în Timisoara. Se întelege că noii cetăteni ai Timisoarei, fără acte în regulă, sunt la egalitate de tratament si sansă cu ceilalti, netrebuind decât să facă demersurile pt a deveni si ei la fel, cu acte în regulă, implicit contribuabili locali.

Detaliile de implementare a acestei idei se vor stabili în perioada următoare.

Nicolae Robu a declarat ca i s-au transmis mai multe nemultumiri legate de faptul ca locurile de parcare dintre blocuri sunt în mare parte ocupate de persoane cu numar de înmatriculare din alte judete, respectiv Caraş, Mehedinti, Gorj, Hunedoara, chiar Arad dar mai putine.

Deocamdată nu există un procedeu exact de atribuire a locurilor de parcare însă primarul Robu spune că se va colabora cu asociaţiile de proprietari, iar de parcare vor beneficia timişorenii cu maşini înmatriculate în Timiş sau cu numere de leasing.