[FOTO-VIDEO] Iubitorii șahului din Reșița s-au reunit la Cupa ”Independenței”

392

De la mic la mare, reșițenii s-au întrecut la Cupa ”Independenței” la șah!
Cupa Independenței la șah s-a desfășurat miercuri, 9 mai la Reșița. Au participat peste 20 de competitori, copii și adulți, cu vârsta cuprinsă între 8 și peste 70 de ani, întrecându-se în sistem elveţian, 7 runde, open general.

Cel mai în vârstă participant a fost Marin Crăciun, de 67 de ani, iar cei mai tineri: Ionel Văduva, Caius Tudora și Cătălin Guțu, toți având în jur de 8 ani. Pentru cei mai mici a fost o experiență plăcută în a se confrunta cu cei mai experimentați, după cum ne-au declarat chiar ei:

”Suntem la Cupa Independenței pentru că îmi place foarte mult șahul. Șahul este sportul minții și îmi place foarte mult. Șahul, se zice, că este sportul minții și îmi place foarte mult.”

”Aici am venit să ne distrăm jucând, prindem și experiență.„

”Am venit la șah ca să mă distrez, la Cupa ”Independenței”. Îți dezvolți mintea jucând șah și eu practic șahul de 6 ani. Aproape la fiecare concurs vin.”

Ediția a III-a a Cupei Independenței la șah a fost câștigată de Mihai Bolintiș, președintele Asociației Județene de specialitate Caraș-Severin, cel care a vorbit și despre importanța desfășurării unei astfel de competiții la Reșița, cu acest prilej.

”Ne bucură că avem copii foarte mulți, și de la inițiere și de la performanță, seniori de categoria I , jucători amatori, o competiție destul de interesantă pentru această ”bătălie” a generaților. Este o competiție frumoasă, una de suflet și toată lumea vine să joace de plăcere și pentru glorie. Nu pentru premii venim, ci pentru a demonstra că jucăm șah de calitate. ”

La final s-a impus la limită (la coeficienții de departajare) s-a impus, Mihai Bolintis, cu 4,5 puncte din 5, urmat de Daniel Cristian Pădurean, tot 4,5  puncte, Valeriu Grozav și sărbătoritul zilei (la cei 66 ani) Ioan Păduraru.

Locurile 1,2,3 general: Mihai Bolintiș, Grozav Valeriu, Ioan Păduraru .
Locurile 1,2,3 juniori: Cristian Pădurean, David Datcu-Goiceanu si Alexandru Korcsek.
Locurile 1,2,3 junioare: Anca Maria Tecliș ,  Lois-Eunice Ivan si Emilia-Maria Havrileți-Smetana.
Locurile 1,2,3 juniori 12 ani: Ion-Valentin Văduva ,Albert Marian Drăgoi , Cătălin Alexandru Tipol
Locurile 1,2 juniori: 10 ani Alin Stîngu , Vlad Cătălin Aurelian Guțu
Locul I copii 8 ani: Caius Tudora
Locul I juniori bocșeni:Alexandru Stefan Perju
Locurile 1,2,3 veterani: Vențel Bradaci , Valeriu Botineșteanu,Marin Crăciun.

Competiția a fost organizată de Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Caraș-Severin și Asociația Județeană de Șah Caraș-Severin.

——————————————————————–

Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Caraș-Severin și Asociația Județeană de Șah Caraș-Severin organizază miercuri, 9 mai Cupa Independenței. Concursul de şah activ se va desfăşura în sistemul elveţian, 7 runde, OPEN GENERAL, timpul alocat pentru fiecare jucător fiind de 15 minute toate mutările, se va aplica regulamentul FIDE al jocului de şah activ, ne-a transmis președintele Asociației Județene de Șah, Mihai Bolintiș.

”Cupa Independenței este una din competițiile care au intrat în calendarul permanent al Asociației Județene de Șah Caraș-Severin, iar în anul Centenarului Marii Uniri nu putea să lipsească o astfel de competiție, de suflet, pentru că noi avem organizate în fiecare an ”Cupa Unirii” în 24 ianuarie, avem ”Cupa Independenței” și ”Cupa 1 Decembrie”. Sunt momentele magice ale istoriei românilor și trebuie să nu le uităm și să le reamintim de fiecare dată tinerilor, despre faptele înaintașilor. Să facem ca istoria să fie învățată pe ”viu”. Ne dorim ca și prin șah să omagiem acest moment al istoriei noastre.”

Competiția se va desfășura la Sala Polivalentă din Reșița, de la ora 17.00.

Criterii de stabilire a listei iniţiale a concurenţilor sunt:

– coeficientul ELO sau CIV;

– ordinea alfabetică;

Criterii de departajare sunt:

– numărul de puncte;

– rezultatul direct (mica diagramă);

– coeficient Bucholtz;

– coeficient Sonneborn Berger

– punctaj progresiv;

– categorie inferioară;

– vârstă mai mică;

Se acordă vor acorda: cupe, medalii și diplome:

  • Cupă (locul I general, locul I veterani, locul I juniori 16 ani, locul I junioare 16 ani și locul I copii 10 ani)
  • Medalii (locul I,II, III juniori 16 ani, locul I,II, III junioare 16 ani, locul I,II, III juniori 12 ani, locul I,II, III copii 10 ani, locul I copii 8 ani, locul I juniori Bocșa)
  • Diplome primele 6 locuri (general), primele trei locuri (veterani, juniori 16 ani, junioare 16 ani, juniori 12 ani, copii 10 ani, copii 8 ani, juniori Bocșa).

Cristina Corocan