[FOTO] Elevii, Moștenitorii României, se pot înscrie la concursul de creaţie „Ce a însemnat comunismul în istoria României?”

Primul secol românesc (1918-2018) reprezintă nu doar o listă de reușite, îndelung sperate de generațiile anterioare și pentru care nu au ezitat să își dea viața, dar și o seamă de drame și neîmpliniri. Este suficient să ne gândim că din o sută de ani, peste jumătate s-au consumat în regimuri autoritare și dictaturi.

Regimul totalitar comunist a costat viețile unor oameni care ar fi avut dreptul la un destin istoric și personal mai bun. Din cele peste o sută de milioane de victime în întreaga lume, dominația comunistă a sacrificat la noi nenumărați deținuți politici, în România sau în lagărele sovietice, deportați, executați sumar, excluși social, goniți în exil sau vânduți pentru valută.

A mai costat normalitatea miilor de copii care au ajuns în “grija” statului comunist, așa cum a costat și viețile unui număr necunoscut de mame care au murit în același timp cu pruncii lor nenăscuți. În fine, același regim avea să umple Dunărea de sânge și cimitirile sârbești cu parcele dedicate anonimilor împușcați pentru că au dorit să părăsească, nerecunoscători, “paradisul”.

Iată suficiente motive pentru care bucuria unității trebuie secondată de datoria memoriei față de cei care, altfel decât noi, ar fi meritat să aibă o viață mai bună.

“În perioada 23 aprilie – 3 iunie 2018, IICCMER organizează concursul de creaţie „Ce a însemnat comunismul în istoria României?”, adresat elevilor din clasele IX-XII din unitățile de învățământ din România, publice sau private, acreditate de Ministerul Educației Naționale.

Concursul de creație are ca scop cunoașterea istoriei comunismului din România și înțelegerea efectelor pe care regimul instaurat între 1945-1989 le-a avut asupra societății românești. În prezent, elevii de liceu din România reprezintă una dintre primele generații care nu au cunoscut în mod direct experiența vieții în comunism. Astfel, cunoștințele despre regimul instaurat în țară în perioada 1945-1989 provin din familie, din mediul educațional sau din spațiul public. Proiectul le propune liceenilor să creeze un exercițiu de imaginație în cadrul căruia să proiecteze o povestire, un eseu argumentativ sau un dialog cu o persoană care nu are nicio informație privind comunismul sau are o viziune nostalgică asupra vieții în societatea românească din perioada regimului comunist.

Data limită de trimitere online a dosarului de înscriere (format din fişa de înscriere şi eseul în format word) este 3 iunie 2018. Înscrierea se va face la adresa de e-mail concurs@iiccmer.ro. Emitentului i se va confirma primirea e-mailului. Juriul, format din experți IICCMER, specialiști și reprezentanți ai Konrad Adenauer Stiftung, va evalua dosarele de concurs și va desemna 21 de câștigători, după cum urmează:

Pentru elevii din clasele IX-XI se vor acorda 16 premii, constând în participarea la cea de a IX-a ediție a Școlii de vară pentru liceeni, care anul acesta se va desfășura la Brașov, în perioada 2 – 7 iulie 2018. Costurile de transport, masă şi cazare vor fi acoperite de organizatori.

Pentru elevii absolvenți ai clasei a XII-a se vor acorda 5 premii, constând în participarea la Universitatea de vară de la Râmnicu Sărat, care se va desfășura în perioada 19 – 25 august 2018. Costurile de transport, masă şi cazare vor fi acoperite de organizatori.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565″, ne-a transmis Ana Teodorescu, expert Birou Educație și Memorie din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Elevii din toată țara,din clasele IX-XII din unitățile de învățământ din România, publice sau private, acreditate de Ministerul Educației Naționale, Moștenitorii României, se pot înscrie la concursul de creaţie „Ce a însemnat comunismul în istoria României?”

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles